L'hospital atén 1.047 pacients amb càncer des del 2015 fins al 2019

Els tumors amb més afectació són el de bufeta, el de còlon, el de pulmó i el de mama

L'hospital atén 1.047 pacients amb càncer des del 2015 fins al 2019

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va registrar 1.047 ingressos de pacients amb càncer entre el 2015 i el 2019 segons va publicar ahir el Butlletí del Consell General en la resposta escrita del ministeri de Salut a una pregunta de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela. Les dades detallades corresponen a les persones que han hagut de ser internades al centre hospitalari i no a un registre poblacional, segons es va precisar en la resposta.

En aquest sentit, els tumors amb més habituals entre els malalts ingressats són el de bufeta, amb 177 casos, el de còlon, amb 149, el de pulmó que acumula 107 pacients, el de mama arriba a 102 atesos i seguidament figura l’hematològic amb 100 casos. Amb menor proporció apareix el càncer de recte amb 57 casos, el càncer de pàncrees amb 52 casos, el càncer de cap i coll amb 47 casos, el càncer d’esòfag amb 45 casos i el de pròstata també amb 45 casos.

A més, la consellera socialdemòcrata va demanar informació específica de la distribució dels tumors per gènere i les dades del SAAS indiquen que el càncer de bufeta va generar 144 ingressos d’homes i 33 dones, en el cas del de còlon hi va haver 81 atencions a homes i 68 a dones, i en l’afecció de pulmó hi ha 75 homes per 32 dones. I la divisió per franges d’edat indica que la incidència del tumor de bufeta es concentra entre els 61 i els 80 anys, el de còlon entre els 61 i els 70, el de pulmó entre els 51 i els 70, i el de mama és més nombrós entre les dones de 40 a 60 anys i es va atendre un home afectat per aquesta patologia.

Per tot plegat, Salut va respondre a Vela que no existeix un registre sobre el nombre de persones que sobreviuen a les malalties oncològiques i detalla l’atenció que es dona per prevenir aquestes patologies. El ministeri va respondre finalment que s’ha convocat un concurs públic internacional per a la contractació de suport al tractament radioteràpic al Principat, en resposta a la pregunta de Vela sobre l’estat d’un acord de col·laboració amb una prestigiosa entitat internacional perquè els pacients del país puguin accedir als tractaments més avançats amb radioteràpia.

tracking