Dos de cada deu estudiants estan confinats

L’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp romandrà tancada fins al novembre

En espera del toc de quedaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un 20 per cent dels alumnes del Principat estan confinats. Aquesta és la conclusió que s’extreu de l’actualització de les classes afectades pel virus que va fer ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. A hores d’ara hi ha 58 aules confinades totalment que corresponen “a tots els sistemes educatius i a totes les escoles, no hi ha cap centre que no tingui aules confinades”. A més, hi ha 18 aules en una situació d’aïllament parcial i 27 en vigilància passiva. És a dir, el total de classes que es troben afectades és de 103 i, paral·lelament, l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp està tancada.

Així doncs, i tot i que el ministeri no disposa de la dada concreta, si es calcula que cada aula totalment confinada té una mitjana de 25 alumnes, hi ha 1.450 estudiants confinats als quals s’han de sumar els 500 de l’escola encampadana i els escolars afectats per l’aïllament parcial. Per tant, dels 10.000 alumnes del país, n’hi ha 2.000 que estan fent classes de manera telemàtica. En aquest sentit, Vilarrubla va apuntar que esperen poder evitar confinar aules senceres amb la implementació dels tests d’antígens amb saliva de cara a mitjan novembre perquè podran detectar els casos amb més celeritat. D’altra banda, i amb la intenció de descarregar de feina tant el ministeri de Salut com les direccions dels centres, Educació destinarà dos efectius que coordinaran i faran d’intermediaris en el confinament de les aules i que s’ocuparan d’informar les escoles i les famílies dels positius entre els alumnes.

Tancada fins al novembre

D’altra banda, la ministra va indicar que l’escola andorrana de segona ensenyança estarà tancada fins al 2 de novembre. Estava previst que recuperessin l’activitat el 22 d’octubre (després del tancament de 14 dies) i, com que dos dies més tard comencen les vacances de Tots Sants, tornaran a la normalitat a principi del mes que ve. Vilarrubla va valorar que “estem convençuts que s’està treballant molt bé de manera telemàtica”.

Pel que fa a les obres per reforçar el mur perimetral de l’escola, va detallar que “els primers s’han realitzat més de pressa del que estava previst i a poc a poc els tècnics i enginyers ens diran quins espais podem recuperar”. I va voler recordar que, tot i que les aules adjacents al pati van quedar inhabilitades per seguretat, gràcies al replantejament que van fer dels espais, el 100% de l’activitat lectiva es pot seguir fent dins del centre i només han de sortir per dinar en dos hotels i durant l’hora del pati.

ESCOLA D'OFICIS I REVISIÓ DE LA BRANCA SOCIOSANITÀRIA

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va exposar ahir que de cara al curs escolar 2021-2022 la branca sociosanitària de la formació professional estarà dividida en dos programes diferents: el de tècnic auxiliar d’infermeria i el de tècnic sociocomunitari. Aquest canvi es deu al fet que són dues formacions molt diferents i que “responen a vocacions diferents”, ja que una està destinada a la branca sanitària i l’altra a l’atenció de la gent gran, els infants i les persones amb discapacitat. “En l’àmbit internacional, ens donarà més facilitat per homologar les titulacions, ja que hi haurà més hores de formació a cada especialització”. D’altra banda, una de les novetats que també es posaran en marxa de cara al setembre és l’escola d’oficis. Aquesta se situarà on actualment hi ha l’aula taller de la Massana i el Focus 16-20 que “havien d’evolucionar”. I l’aposta del Govern és un centre perquè els joves de 15 i 16 anys (titulats o no) puguin trobar una opció que els motivi o “un recorregut acadèmic que s’adeqüi als seus interessos”. A més, Vilarrubla va apuntar que aquesta instal·lació també permetrà “donar més qualitat als sectors professionals que s’aprenen a partir de l’experiència”. A hores d’ara encara no se sap quina serà l’oferta, “dependrà de la Covid”. D’altra banda, cal recordar que el centre de formació al llarg de la vida (que englobarà l’escola per a adults i les formacions ocupacionals) s’emplaçarà a l’antiga Batllia. Això permetrà disposar d’un espai més cèntric i també es podran ampliar les franges horàries en les quals s’oferiran classes.

tracking