PANDÈMIA MUNDIAL

Les empreses es plantegen fer tests als turistes segons les nits de pernoctació

El Govern i els sectors econòmics treballen amb la possibilitat de fer tests voluntaris als turistes segons la durada de l’estada

Les empreses es plantegen fer tests als turistes aquest hivern segons les nits de pernoctacióFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

A poques setmanes perquè comenci de ple la temporada d’hivern, el Govern va anunciar ahir l’estratègia que vol seguir per controlar els possibles nous brots de Covid-19 i, al mateix temps, donar una imatge segura del país per rebre turistes. Més enllà dels tests periòdics que l’executiu vol fer a persones i treballadors de risc i relacionats amb el sector turístic, el ministre de Salut i la titular de Turisme van reconèixer que dimecres es va presentar un protocol més ambiciós per part del comitè cientificotècnic format per personal vinculat al SAAS i Actua que planteja l’opció de testar tots els turistes.

En concret, el protocol, que va ser presentat pel biòleg Joel López, proposa fer proves als visitants segons una sèrie de paràmetres, entre els quals el nombre de nits de pernoctació. La idea, que encara s’està treballant, es va presentar ahir a la CEA, la Cambra, els hotelers, els comerciants i les estacions d’esquí. Els diferents sectors econòmics representants estudien assumir el cost dels tests i també pagar una assegurança que pugui cobrir les despeses sanitàries en cas de donar positiu o en cas que el viatge s’hagi de suspendre per algun motiu relacionat amb la pandèmia. Qui ha deixat clar que no es farà càrrec d’aquesta despesa és el Govern. Tot plegat, reconeix la patronal, encarirà el preu de les estades però el que sembla unànime entre els diferents sectors implicats és que la seguretat en matèria sanitària és la prioritat.

El més complicat és com s’organitza logísticament i sota quina base legal. És per això que la premissa és que el test sigui voluntari. La proposta està ben vista com a mínim per una part del sector de les estacions d’esquí representada per Saetde i també per part dels hotelers. El dubte és, però, com s’ha d’implementar i quin protocol s’hauria de seguir en cas que un turista donés positiu.

La periodicitat dels cribratges

En la compareixença de premsa posterior a la reunió, el ministre de Salut va jerarquitzar la priorització dels cribratges”. Com a punt de partida, va defensar la realització de tests “cada 24 o 48 hores” al personal sanitari i al sociosanitari. En un segon esgraó, amb periodicitat setmanal, els cribratges concerniran a l’àmbit educatiu i acadèmic “per intentar evitar el confinament d’aules senceres”.

I en la darrera part de l’equació entren en joc “totes les persones que donin un servei d’atenció al públic” durant la temporada d’hivern. Atès que aquest darrer col·lectiu engloba tant treballadors de l’hostaleria, com dels dominis esquiables o del sector comercial, el titular de Salut va sostenir que el pla és “establir un cribratge massiu setmanal amb certes periodicitats sectorials diferents per cobrir un ampli marge de la població”. “És un missatge molt potent de cara als turistes que podran venir a un país on les persones que els atendran estaran lliure de virus”, va afegir. Amb tot, una de les incògnites que queda per resoldre és el dispositiu en cas que un turista doni positiu. “Dependrà de si és una persona asimptomàtica o amb poc símptomes o si és una persona malalta que està ingressada a l’hospital”, va dir el ministre, que va obrir la porta a tenir pacients confinats a hotels mentre no sigui possible garantir un retorn segur al seu lloc de procedència.

Pel que fa al vessant econòmic, Benazet va exposar que el cost dels tests als quals se sotmetrà la població oscil·len entre els cinc i els set euros, tot i que va garantir que aquests seran coberts pel Govern. Per això, l’executiu està recercant en el mercat “proveïdors que ens puguin subministrar grans quantitats d’aquests tests a un preu el més reduït possible”. Per últim, Canals va declarar que l’objectiu és tenir els protocols enllestits en un màxim de 15 dies.

PASSAR A LA PRÀCTICA

Lídia Raventós Afirmar que la temporada d’hivern és clau per al futur del país no és pas cap revelació. Ho és menys encara que la importància és major en aquest any marcat per les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia. Fins ara, però, la ministra de Turisme, Verònica Canals, no ha tingut un paper públic destacat en la gestió de la crisi. A tot just un mes perquè comenci el període d’esquí, la titular liberal sortia ahir amb el ministre de Salut a fer declaracions a peu dret per informar del protocol que es vol seguir amb els tests als treballadors dels sectors turístics, al personal sanitari i a la gent de risc. Les explicacions, però, van prescindir de detalls i concrecions pràctiques com el cost que tindrà per a Govern i el nombre de persones a cribrar. Tot plegat semblava més una escenificació per desmentir que la ministra s’havia sentit menystinguda el dia abans quan se li va presentar un protocol per part del comitè cientificotècnic que afecta directament les seves competències sense que ella en tingués coneixement. I la història s’embolica quan es vol saber qui hi ha darrere del comitè, ja que hi ha gent vinculada a diferents organismes que depenen del Govern com el SAAS o Actua malgrat que sembla que tothom hi va a títol individual i costa etiquetar-ne l’autoria. La teoria diu que és un equip format per experts que treballen per combatre el virus amb el benentès que cal un equilibri entre salut i economia. També diu que fer tests a tots els turistes permetria tirar endavant la temporada d’hivern sense grans rebrots. La pràctica, però, sempre és més enrevessada.

tracking