Pandèmia mundial
El Govern prorroga el tancament dels bars
L’executiu prorroga les mesures que afecten bars i restaurants fins al 26 d’octubre
La situació epidemiològica actual requereix que les mesures imposades a bars i restaurants es mantinguin durant, almenys, vuit dies més. Així ho va indicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que detallava que, en aquesta ocasió, la pròrroga ve acompanyada d’un paquet d’ajuts per donar un cop de mà amb el lloguer als negocis més afectats tant per les restriccions com per la pandèmia. Així doncs, va indicar que abans de dilluns s’aprovarà un decret amb subvencions directes per a bars, locals d’oci nocturn, parcs infantils interiors i agències de viatges. En aquest sentit, va apuntar que es concediran en funció de les limitacions que afecten cada propietari, si pot treballar parcialment o estan totalment tancats.
El Govern ha establert un topall màxim de 2.000 euros mensuals per establiment perquè, tal com va indicar Espot, “no ens pertoca satisfer preus de lloguer desorbitats o que estiguin més enllà de la mitjana”. I la mesura s’aplicarà de manera retroactiva des de l’1 d’octubre per als negocis que ja es veien afectats per les mesures que hi havia aleshores. En el cas dels bars, però, serà a partir del 8 d’octubre, que és quan va entrar en vigor l’obligació de fer el servei per emportar. La durada dels ajuts anirà vinculada a l’aixecament de les mesures que afecten els negocis.
Quant al nombre d’empresaris que es podran acollir a les subvencions dels lloguers, Espot va detallar que s’estima que són 582 bars i cafeteries, 212 agències de viatges i parcs infantils i 6 locals d’oci nocturn “que ho estan passant malament i necessiten un cop de mà”. Amb tot, va destacar que cal valorar quins negocis ofereixen una doble o triple funció com, per exemple, bars que també fan servei de restauració: “El percentatge d’ajut s’haurà de modular en funció de la seva particularitat.” D’altra banda, el cap de Govern va assenyalar que es destinarà una partida específica per cobrir aquests ajuts i que no hi ha límit per assumir-los perquè “tenim diners disponibles, ja que les previsions d’ERTO eren més pessimistes i en el marc d’aquesta partida tenim finançament disponible per a aquests ajuts”.
En aquest sentit, Espot va recordar que els negocis afectats es poden acollir als ERTO i als crèdits tous, per als quals encara hi ha 90 milions d’euros disponibles. Per poder-s’hi acollir, els requisits segueixen sent bàsicament no tenir deutes amb l’administració. Però en cas que els impagaments s’hagin generat arran de la limitació de l’activitat, Espot va apuntar que segurament no es tindrà en compte. En aquesta línia, destacava que “no és voluntat del Govern discriminar ningú pels deutes generats arran del tancament, no seria just”, i afegia que s’ha d’analitzar si els deutes s’han produït de manera reiterada durant diferents exercicis “i si hi ha mala fe”.
Finalment, el cap de l’executiu va comentar que la setmana vinent es presentarà la planificació per a la temporada d’hivern perquè s’han avançat els protocols que fixen quines seran les quotes de treballadors, com seran els tests a la població més exposada o el marge que tenen les empreses per fer tests, que serà el que determini els aforaments. Sobre el confinament, va dir que està sobre la taula en cas d’una “situació alarmant”, no actualment.
PUNTUALITZACIÓ SOBRE ELS HORARIS DELS RESTAURANTS
El cap de Govern, Xavier Espot, va precisar que tot i que els horaris establerts per al servei de restauració són de 12 a 16 hores i de 19 a 24 hores, no s’ha de fer fora els clients quan acabi aquesta franja horària. Espot va indicar que s’ha de proporcionar un bon servei als comensals i que no es posaran multes per tancar 15 minuts més tard si els clients estan acabant de prendre les postres o fer el cafè. En aquest sentit, va especificar que en el decret les franges horàries estan pensades com a horari per servir menjar i no com a hora de tancament dels establiments de restauració. Així doncs, no s’aplica de la mateixa manera que la mesura que dictava el tancament a la una de la matinada de bars i restaurants.
SALUT DETECTA 187 CASOS DE COVID-19 NOUS DES DE DIMECRES
Xavier Espot va anunciar ahir en roda de premsa que des de dimecres a la tarda fins dijous a les dotze de la nit es van detectar 187 casos nous de coronavirus. Amb la darrera actualització, el nombre total de casos detectats al país des que va començar la pandèmia és de 3.377, 2.520 dels quals durant la segona onada. A hores d’ara hi ha 1.261 casos actius, 141 més que dimecres, i el nombre de persones que han superat la malaltia se situa en 2.057, mentre que el de defuncions es manté en 59. Tot i això, Espot va especificar que no tots els casos detectats en les darreres 36 hores corresponen a aquest període perquè el cap de setmana es va espatllar una màquina de TMA i alguns resultats s’han notificat amb retard. Precisament aquest és un dels motius que fan que, encara que els casos augmentin, la taxa de reproducció (rho) sigui inferior a la de dimecres: 1,07. Així ho va especificar Mireia Garcia, metgessa en Salut Pública del ministeri, que indicava que el càlcul de la rho es fa tenint en compte quan es van iniciar els símptomes d’infecció i no pel moment en què es rep el resultat positiu. Un mètode que, segons valorava, “és més fiable”. Pel que fa a la pressió sanitària, segueix a l’alça amb 22 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: 12 a planta i 10 a l’UCI, vuit de les quals es troben intubades i ventilades mecànicament. Quant a les escoles, hi ha 63 classes confinades totalment, 18 en aïllament parcial i 27 aules en vigilància passiva. A més, a la Gavernera han donat positiu tres joves i s’han confinat en pisos fora del centre, i els seus contactes estan sent vigilats de manera aïllada. A banda d’aquests, hi ha tres contactes que no estan aïllats perquè ja van passar la malaltia en una primera fase i han desenvolupat immunitat.