Igualtat

El Govern treballa en un pla per combatre el tràfic d'éssers humans

L’executiu aprova l’informe sobre la implementació del conveni del Consell d’Europa

El Govern treballa en un pla per combatre el tràfic d'éssers humansFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar en la darrera sessió del consell de ministres l’informe per donar resposta a les recomanacions del segon cicle de control de la implementació del conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans. El document respon a les consideracions del Grup d’Experts en Acció contra el Tràfic d’Éssers Humans (GRETA) que va emetre en la seva 34a reunió plenària del 2019.

Entre les mesures del projecte del Govern per ajustar-se a les recomanacions del GRETA destaca la creació d’una taula de treball per a l’elaboració d’un pla nacional d’acció per la lluita contra el tràfic d’éssers humans i la protecció de les víctimes, així com el posterior seguiment. Sobre aquesta qüestió, el GRETA va incidir en la importància de sensibilitzar els professionals concernits –policies, inspectors de treball, fiscals i jutges– sobre la preservació dels drets de les víctimes en les múltiples formes que existeixen per combatre el tràfic de persones. A més, el 30 de juliol, coincidint amb el Dia mundial en aquesta matèria, l’àrea de Polítiques d’Igualtat va organitzar una acció informativa adreçada a la població i una formació dirigida als professionals de la xarxa de suport a les víctimes del tràfic d’éssers humans.

Aquest any, a causa de la pandèmia, no s’ha pogut realitzar cap activitat presencial en el marc de la jornada, però es va fer difusió d’un tríptic que informava del tràfic d’éssers humans, donava consells preventius i informació del servei d’atenció a víctimes. En qualsevol cas, cal recordar que la Llei sobre mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i de protecció de les víctimes va entrar en vigor el 14 de juny del 2017, representant un progrés amb relació a les mesures necessàries per complir moltes recomanacions del primer i del segon cicle d’avaluació de GRETA. De totes maneres, cal recordar que en el primer informe l’organisme va identificar alguns sectors en risc d’explotació com és el cas de les estacions d’esquí, la construcció, els serveis d’hoteleria o restauració, així com els treballs domèstics.

Per tot plegat, cal recordar que el conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans va entrar en vigor el 2011 a Andorra. Des d’aleshores, el Govern ha promogut diverses reformes legislatives per adequar-se al conveni i s’ha sotmès regularment al seguiment del GRETA.

tracking