Administració
El ministeri encomana un estudi sobre les pensions dels funcionaris
Funció Pública encomanarà un estudi per determinar si és viable fer canvis en el sistema
La secretaria d’Estat de la Funció Pública, Lara Vilamala, va explicar que l’únic compromís és encomanar un “estudi actuarial” a una empresa externa que determini la viabilitat de fer modificacions a l’actual sistema de pensions, la possibilitat de cercar un terme mitjà entre allò que es tenia abans que es modifiqués el model (i que passava perquè el Govern garantís la jubilació amb el 70% del sou als treballadors amb una carrera mínima de 30 anys a l’adminitració) i el que es té ara, que és un sistema mixt amb un fons en què els treballadors també han de fer aportacions. Vilamala va insistir que no es pot parlar d’un possible replantejament perquè “primer hem de tenir els números, fins que no els tinguem, ni la ministra ni jo ens aventurem a dir res”. Unes xifres, va continuar, que es compartiran amb els sindicats, que “estaran convidats a participar en reunions amb l’empresa i a aportar i veure el que realment hi ha”.
Vilamala va fer el salt a la secretaria d’Estat després d’haver estat una de les cares visibles del Col·lectiu de funcionaris de la policia (CFPA) i de les mobilitzacions contra les decisions del govern demòcrata, que en la primera legislatura va modificar el sistema de pensions i, en la segona, la Llei de la funció pública. La secretaria d’Estat va assegurar que quan va rebre l’oferta “m’ho vaig pensar molt” però que va ser determinant poder treballar amb la ministra Judith Pallarès, però també la voluntat de canviar coses des de la política i aportar el bagatge com a funcionària (de fet la seva carrera a l’administració va començar precisament a Funció Pública) i també com a representant sindical. Afegeix que la feina a l’edifici administratiu li ha permès veure que “moltes coses que des del sindicat reivindiques s’haurien de reivindicar d’una altra manera”, però que segueix plenament convençuda de la necessitat de modificar la Llei de la funció pública i que el gran problema amb la qüestió de les jubilacions va ser que mai es van ensenyar les xifres als sindicats per tal que poguessin entendre el perquè dels canvis. Per a Vilamala, “la gran batalla dels sindicats van ser les jubilacions” i que “sempre se’ls van negar els números”. Sosté que amb tota la informació el posicionament varia: “si els números no donen, tranquils, els sindicats no són uns eixelabrats, saben el que pot i el que no pot ser. Entén que una de les fites assolides en aquesta nova legislatura és haver pogut recuperar el diàleg amb els col·lectius de treballadors públics –diu que ara és “constant”– i que el clima s’hagi destensat. Per això, assegura, que també els faran partícips dels resultats d’aquest nou estudi actuarial que s’ha de treure a concurs de manera imminent.
LA REFORMA DE LA LLEI, A FINAL D'ANY
La Llei de la funció pública s’havia de modificar per obligació després que la sentència del Tribunal Constitucional al recurs interposat per Liberals i PS anul·lés els articles relatius al Comitè Tècnic d’Organització i Gestió i l’horari de treball. La recent llei que retallava els sous públics ja inclou una disposició addicional per resoldre la qüestió del Comitè Tècnic d’Organització i se segueix treballant en una modificació de més abast de la Llei de la funció pública que Lara Vilamala augura que estarà entrada a final d’any “com a molt tard” per al tràmit parlamentari. Abans es faran presentacions amb els sindicats i també amb els grups parlamentaris. Durant el confinament, va indicar la secretaria d’Esta que s’ha pogut avançar força en el treball sobre el text legislatiu i “estem sobre terminis”.