Pandèmia mundial

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Propietaris i responsables consideren que si les mesures s’allarguen en el temps hauran de tancar, fer fora treballadors o incrementar el deute

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Creat:

Actualitzat:

La situació és crítica. L’hostaleria està pagant cada vegada de manera més dura l’augment de casos per coronavirus al país. Les mesures imposades pel Govern, que permet l’obertura dels restaurants amb horari limitat i els bars amb servei només per emportar, està deixant el sector a la corda fluixa. Alguns propietaris, fins i tot es plantegen abaixar la persiana a les portes de la temporada d’hivern si en les pròximes setmanes no veuen augmentats els seus ingressos.

La majoria dels responsables dels locals coincideixen que el ritme de treball ha baixat fins al 70 per cent del que estaven acostumats. “Ara mateix no em surt a compte obrir els matins per dos o tres esmorzars”, explicava Deolinda Pinto, del Bare Nostrum, a Sant Julià. També Angelina Alves, del bar Cava la Moreneta d’Encamp indicava que “jo no puc sobreviure amb deu dinars diaris. Hem decidit que dilluns vindrem a recollir els estris i tancarem fins que no s’arreglin les coses. Necessitem que ens deixin treballar”. És que, a tall d’exemple, Sergi Monteis, de la Pastisseria Cigne, a Sant Julià, assegurava que en el Pont del Pilar “enguany vaig vendre cinc vegades menys que l’any passat. A més, molts clients habituals han deixat de venir”.

Canvi de plantejament

Entenen que l’evolució epidemiològica és complicada i que des de l’executiu intenten donar ajudes. Tot i això, asseguren que hi ha d’haver un canvi de plantejament, ja que “en altres sectors s’agrupa molta gent o vas per l’avinguda Meritxell i no passa res. En canvi jo no puc tenir ningú consumint”, al·legava Juan Cano, responsable del Bar Rito, a la Massana. Demanen que es busquin solucions immediates per pal·liar les conseqüències econòmiques, i que malgrat que de moment puguin mantenir oberts els locals, si hi ha més pròrrogues, podria suposar que es vegin obligats a posar a treballadors amb ERTO o fins i tot acomiadar-los. “És l’últim que espero d’haver de fer”, reiterava Cristian Capella del Don Piacere Bar.

QUÈ HAN DIT

Sergi Monteis, Responsable del bar pastisseria Cigne

El seu local, a Sant Julià de Lòria, ara mateix viu de la pastisseria, tot i que normalment els seus ingressos provenen de la cafeteria.

Deolinda Pinto, Encarregada del Bare Nostrum

El bar sempre està ple d’estudiants, ja que es troba davant la Universitat. Ara, no té quasi gent i es planteja obrir en horari de restaurant.

Ramon Oto, Administrador granja pastisseria Casal

La pastisseria encampadana treballa amb “una patacada” econòmica. Reitera que la situació requereix que el Govern no els deixi de banda.

Cristian Capella, Responsable del Don Piacere Bar

El bar es troba al costat del telecabina de la Massana. Després d’un estiu “positiu” augura un futur igual o pitjor que el primer confinament.

Juan Cano, Propietari bar el Rito

El massanenc assegura que té uns ingressos mínims per unes despeses “molt grans”. Vol una reunió global del sector per trobar solucions.

Constantino Rodriguez, Encarregat del Bar Valor

En el seu cas no té treballadors al seu càrrec. Diu que si fa 20 euros de caixa. Li permet poder comprar “al dia a dia” sense abusar.

Angelina Alves, Propietària bar Cava la Moreneta

Critica que l’executiu ha fet la promesa d’atorgar noves ajudes per a aquesta segona onada i que encara no l’han informat de res.

Jesús Iglesias, Gerent de Snack bar Segura de la Serra

Manté el negoci obert a la capital gràcies als clients habituals. Tot i això, hi ha dies que tanca abans dels horaris establerts per Govern.

Daniel Haro, Responsable de la granja El Roset

Carrega contra que bàsicament sigui la restauració la que s’ha vist afectada. Tot i això, agraeix que el Govern vulgui oferir alguna ajuda.

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

Els bars, en estat crític, ho veuen negre

tracking