Reportatge

La papallona invasiva

El Cenma ha detectat la intrusió al Principat de vuit insectes alats del boix, una espècie d’origen asiàtic que en la seva fase d’eruga s’alimenta de les fulles dels arbustos que poden acabar morint per defoliació si el procés es repeteix de forma continuada.

La papallona invasivaCENMA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les trampes per controlar l’arribada de la papallona del boix a diferents indrets del país han donat el seu fruit. El Cenma ha detectat la intrusió de vuit exemplars d’aquest insecte alat d’origen asiàtic que en la seva fase d’eruga s’alimenta de les fulles dels arbustos, els quals poden acabar morint de defoliació si el procés es repeteix de forma continuada al llarg dels anys. “De moment la troballa té poca incidència, ja que ha estat testimonial amb només vuit exemplars. Ara ens tocarà estar atents per observar si n’arriben més i veure quina afectació tenen els individus als boscos del Principat”, indica el cap d’unitat de medi biòtic del Cenma, Benjamin Komac, qui també posa en relleu que la papallona està arribant al país pel vessant sud, ja que les condicions climàtiques de la zona són propícies per al seu desenvolupament i reproducció.

En aquest sentit, destaca que els primers exemplars els van trobar entre Sant Julià de Lòria i la frontera hispanoandorrana al mes de juliol i al setembre, període en el qual és habitual que l’insecte es desplaci i iniciï el seu procés de reproducció. “Tenim trampes col·locades en espais estratègics en els quals creiem que podria habitar la papallona si s’establís al Principat, però de moment podem estar segurs que no és una espècie establerta”, apunta el cap de l’àrea de medi biòtic. I posa en relleu que la possible arribada constant d’exemplars durant els anys vinents farà que la perillositat de l’insecte s’accentuï per l’augment de papallones que es reprodueixen dues o tres vegades en un any. Per aquest motiu, des del Cenma estan molt pendents de l’evolució d’aquest insecte alat.

Komac també explica que com que la incidència de la papallona és molt petita, només s’està realitzant un estudi per detectar-ne la presència, observar quin és el seu d’adaptació a Andorra i analitzar si en un futur pròxim podria arribar a suposar un problema per al medi natural, de la mateixa manera que passa en algunes regions de Catalunya, com a la Garrotxa i Girona. Tanmateix, exposa que si arribés al punt en el qual l’espècie invasora s’establís als boscos del país “seria incontrolable”.

“Hi ha diversos estudis a Catalunya que indiquen que és molt difícil matar aquest exemplar, tot i que hi ha diversos tractaments amb feromones que poden ajudar a capturar l’insecte, i centren els seus esforços a mantenir els boscos en el millor estat possible per evitar la defoliació dels arbustos”, afirma.

tracking