Reportatge

Viatjar al passat a ritme de bolero

‘Música per la memòria’ és l’espectacle que es podrà veure avui a l’Auditori Nacional a càrrec del Quintet de Corda de l’ONCA. El concert vol retre homenatge als padrins del país, un col·lectiu molt afectat per les conseqüències que deixa la pandèmia de la Covid-19.

Viatjar al passat a ritme de boleroFONCA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Qui no ha escoltat alguna vegada aquella cançó que diu: Bésame, Bésame mucho. Como si fuera esta noche la última vez o bé la de Fumando espero al hombre a quien yo quiero. Peces musicals d’un passat que a les generacions més grans les transporta a moments i records de la seva joventut. La música és el que té, et fa viatjar al món de les emocions i et fa pensar i reflexionar moltes vegades. Això és el que ha volgut aconseguir en un espectacle inèdit el Quintet de Corda de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA). Amb el nom Música per la memòria, l’Auditori Nacional s’omplirà de boleros aquest matí com si es tractés d’una festa major dels anys seixanta.

Sota la direcció escènica de Joan Hernández, amb dramatúrgia d’ell mateix juntament amb Ivan Caro i els arranjaments musicals de Santi Pereira, l’espectacle representa la plaça major d’Ordino, engalanada, on els joves es fan mirades i rialles juganeres. Entre aquests destaquen la Dèlia, interpretada per Laura Castro, i en Bartolí, per Ivan Caro, de Sant Julià i d’Ordino. Dos enamorats que expliquen anècdotes reals gràcies a unes entrevistes que es van fer a dos padrins que van viure en aquella època la seva joventut.

Dalt l’escenari, la música serà la gran protagonista. De fet, la majoria de les peces només serà interpretada pel quintet, tot i que algun bolero comptarà amb la veu dels actors, o fins i tot d’algun dels músics. A més, el repertori anirà acompanyat de la projecció d’imatges cedides per l’Arxiu Nacional sobre les festes d’aquells anys a la parròquia ordinenca, on es poden veure parelles durant els balls a la plaça.

Tot plegat, un conjunt que té com a objectiu principal homenatjar els padrins del país, un col·lectiu que amb intensitat ha patit, i encara ho està fent, les conseqüències de la pandèmia del coronavirus.

A la sala de concerts, malgrat que hi ha limitació d’aforament, com també normes de seguretat, els intèrprets es mostren il·lusionats de poder realitzar-lo tenint en compte les restriccions dels darrers dies.

Hernández va explicar al Diari que l’espectacle el tenien guardat al calaix ja feia un temps, però que ara “teníem la necessitat de fer aquest reconeixement a la gent gran”. Des de la fundació ONCA, a més a més, duen a terme projectes musicals amb el col·lectiu.

Els assajos s’han fet amb mascareta i en el concert també se’n farà ús excepte dels personatges de la Dèlia i el Bartolí, que després de fer-se una prova PCR per a l’ocasió, podran fer-ho sense la protecció facial.

Música per la memòria formarà part del setè Congrés Iberoamericà de la Cultura, que se celebrarà telemàticament del 4 al 8 de novembre. A petició del ministeri de Cultura, serà la primera vegada que el Principat es veurà representat activament, juntament amb altres espectacles de Xile o Argentina. Els requisits era que tingués un segell que mostrés l’andorranitat o bé relacionat amb els països iberoamericans. En aquest cas es compleixen les dues casuístiques.

Així doncs, una mostra que evidencia que quan es fan les coses ben fetes i amb passió, de petits homenatges poden sorgir grans projectes que traspassen les fronteres.

Viatjar al passat a ritme de bolero

tracking