Societat

El PS carrega contra l'“errònia” política d'habitatge del Govern per “ineficaç”

La formació considera “primordial” l’elaboració d’un Pacte d’Estat pel dret a la vivenda

El PS carrega contra l'“errònia” política d'habitatge del Govern per “ineficaç”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata va carregar ahir contra la política d’habitatge del Govern a través d’un comunicat de premsa. La formació considera que “la política d’habitatge de l’executiu incorre en una sèrie d’errors que la faran ineficaç i mancada d’utilitat real per a la ciutadania, ja que no es tracta d’una política en favor d’allò públic i de la majoria”.

El Govern, assenyalen, ens presenta l’Institut de l’Habitatge com la base de la seva política, una política de pedaços, sense planificació, que “no resol” l’arrel del problema. Optar per la creació d’un nou organisme manifesta el caràcter dilatori de l’acció del Govern, que “externalitza” les seves competències quan ja va suprimir el departament d’Habitatge. Totes les funcions que s’atribueix l’Institut de l’Habitatge són funcions que hauria de desenvolupar el Ministeri encarregat de l’Habitatge, indiquen.

Aquest nou organisme, afegeix el PS, actuaria com a centralitzador de la política d’habitatge, i podria retenir i fins i tot impedir formulacions alternatives que puguin aparèixer fruit dels canvis polítics en el Govern o en els comuns. Així mateix, “entenem que cal aprofitar els recursos i els actors existents, sense necessitat de crear nous ens que només fan que dilatar l’acció pública per garantir el dret a l’habitatge i, eventualment, augmentar despeses derivades del propi funcionament de l’Institut”.

La creació d’un fons publicoprivat amb la forma d’un Organisme d’Inversió Col·lectiva (OIC), “la vareta màgica en política d’habitatge del programa de la coalició, mantindria la iniciativa de la inversió en habitatge en mans privades, quan les polítiques d’habitatge han de ser una prioritat de la iniciativa i inversió públiques”.

La Taula de l’habitatge, afegeixen, “es troba en mans de la iniciativa privada, ja que propietaris, gestors immobiliaris i professionals del sector es troben sobrerepresentats. Per contra, els arrendataris, especialment la joventut, no es troben representats". De manera similar, indica el PS, actua la política de reducció de la cessió obligatòria als comuns al 0%. “Entendre aquesta política com a favorable és no entendre que els recursos obtinguts de la cessió poden ser emprats pels comuns per generar i promoure polítiques actives d’habitatge o altres equipaments i espais públics”, recorden.

Per tot això, el PS considera primordial l’elaboració d’un Pacte d’Estat pel Dret a l’habitatge d’Andorra, que sigui el catalitzador d’una estratègia de vivenda fins al 2026. “Un pla amb un horitzó de cinc anys, que ha de ser elaborat amb tots els actors implicats en les polítiques d’habitatge a Andorra. Un pla que posi èmfasi en la situació preocupant actual de l’habitatge i que garanteixi aquest dret i la seva funció social”, expliquen.

Al mateix temps, plantegen sis grans reptes a desenvolupar: reforçar la regulació i l’assistència dels pagaments de lloguer per facilitar l’accés i el manteniment de l’habitatge; augmentar l’habitatge públic; mobilitzar el parc privat cap a habitatges assequibles; desenvolupar una política activa de rehabilitació; garantir la funció social de l'habitatge i evitar-ne usos anòmals i preparar Andorra per afrontar l’envelliment de la població.

tracking