Pandèmia mundial
La segona onada ja ha deixat vuit noves morts
L’hospital només farà intervencions quirúrgiques en cas d’urgència o que no es puguin ajornar
Dos padrins van perdre la vida ahir el matí després d’haver estat afectats pel coronavirus, i s’eleva així el nombre total d’òbits a 61 des de l’inici de la pandèmia. La primera persona es tractava d’un home de 73 anys que es trobava ingressat a la planta Covid de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. La segona víctima, que també va morir al centre hospitalari, es tractava d’una dona de 83 anys. En aquest cas, la senyora ja no comptava amb el virus actiu, tot i que, segons van apuntar fonts hospitalàries, va morir de les seqüeles que li va deixar el virus. En els dos casos, els difunts patien diverses patologies respiratòries anteriors a la Covid-19.
En aquesta segona onada del virus ja han mort un total de vuit persones, algunes d’elles com a conseqüència directa del virus i altres en tenir alguna patologia diversa però que van acabar donant positiu del SARS-CoV-2. En la primera fase se’n van registrar 53, i la darrera va ser un home que tenia menys de 60 anys, que va ser el pacient que més temps va passar a la unitat de cures intensives, on va restar durant setmanes intubat i que va morir per les seqüeles.
Quiròfans quasi tancats
Des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van explicar al Diari que arran de la detecció de vuit casos positius a la planta de cirurgia de l’hospital, a part del tancament i l’aïllament de la zona, també s’ha decidit tancar tres dels quatre quiròfans que hi ha. El que queda en funcionament a partir d’ara només atendrà aquelles persones que hagin de ser intervingudes amb caràcter d’urgència, les derivades d’oncologia, com també aquelles que estiguin programades i no es puguin ajornar. La mesura, segons van informar, de moment s’allargarà durant tota una setmana, tot i que es podria allargar en funció de l’evolució sanitària.
EL PITJOR EN POSITIUS PER CADA 100.000 HABITANTS
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, defensa sempre que pot que les dades estadístiques s’han de llegir fredament i que s’han de posar en context per tenir una explicació més real d’aquestes. Malgrat això, ja sigui perquè en aquesta segona onada de coronavirus Andorra fa moltes proves diàries per detectar la malaltia entre els seus ciutadans o per les característiques pròpies del país, el Principat està entre els primers països del món en algunes de les estadístiques que s’elaboren diàriament en diversos mitjans relatives a les conseqüències sanitàries de la pandèmia. Ara mateix, per exemple, Andorra és el primer país del món quant al nombre d’infectats de Covid-19 detectat per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies. Les últimes dades actualitzades xifren aquesta estadística en 1.470,1 els confirmats en les darreres dues setmanes. El Principat dobla aquesta dada respecte al segon país amb pitjors xifres, que no és altre que la República Txeca, amb un índex de 699,04. Després d’aquests dos estats hi ha Bèlgica (613,8), Montenegro (592,5) i Israel (525,9). Països ara mateix en alerta com França i Espanya es troben molt lluny d’Andorra en aquesta estadística amb un índex 348,7 i 309,8, respectivament. El Principat tampoc surt ben parat quan es parla del nombre de morts per cada milió d’habitants. Malgrat que són 59 persones les que han perdut la vida a conseqüència del coronavirus o perquè després de morir van donar positiu per Covid-19 (la xifra es va calcular abans de les dues morts d’ahir, Andorra se situa en la quarta posició en aquesta estadística amb un índex de 760,8 morts cada milió d’habitants. Una estadística que castiga els països petits, ja que la llista està encapçalada per San Marino amb un índex 1.209,1 morts per cada milió d’habitants. Perú (1.043,9) i Bèlgica (894,1) estan per sobre del Principat. Espanya és el desè país del món amb un índex de 713,6 i França és el divuitè amb 493,9. D’altra banda i sempre tenint en compte la idiosincràsia de cada territori, un alt elevat nombre de proves realitzades diàriament per intentar localitzar positius en Covid-19 tampoc és obligatòriament sinònim de tenir un alt nombre de persones contagiades. A tall d’exemple, trobem el cas de les Illes Fèroe. Andorra portava realitzades el dimecres passat un total de 137.457 proves per detectar el coronavirus i tenia 1.120 casos actius. El petit país situat a l’atlàntic nòrdic i que té una població d’uns 52.000 habitants, ha fet 142.192 proves per detectar la Covid-19. Dimecres tenia només 9 casos actius.