Pandèmia mundial
El personal de l'hospital no vol reforços cubans
Els treballadors afirmen que són bons professionals, amb gran dedicació, però acostumats a treballar amb un model diferent
No hi ha pressió a l’hospital. Aquesta és una afirmació a mitges tenint en compte que diversos professionals amb qui va contactar ahir aquest mitjà van reiterar el descontentament per la situació actual. Hi ha recursos, respiradors i difícilment s’arribarà a la saturació, però el personal està al límit, no exhaust però conscient que davant d’una segona onada faran falta bons professionals, recursos humans davant una malaltia que es comporta molt diferent a la resta, i per a la qual no han estat preparats malgrat la promesa que els va fer la direcció.
Metges, infermeres o auxiliars són conscients que tenen molta pressió a sobre i que no s’ha fet un esforç per dotar-se de més recursos humans o donar formació al personal. I davant una situació límit van ser molt clars ahir: “Millor que els metges cubans es quedin a casa.” L’experiència no va ser satisfactòria amb la brigada que va venir a Andorra a donar suport, no per falta de ganes ni d’ajudar, són bons professionals al seu país, però la manera de treballar no és la mateixa.
Aquest és un sentiment compartit pels treballadors de l’hospital. No retreuen la professionalitat dels cubans, però estan acostumats a treballar amb els seus aparells i no dominen la tecnologia més avançada que es fa servir a l’hospital de Meritxell, per la qual cosa hi va haver moltes complicacions per treballar conjuntament i molta dedicació per explicar com funcionen algunes de les màquines.
Assistència garantida
Els treballadors van assegurar ahir que la població no ha de témer perquè tothom rebrà una bona assistència. La unitat de cures intensives està quasi plena però hi ha una planta habilitada, un quiròfan, i en cas de necessitat ja està previst transformar la sala d’actes en un ampli recinte per acollir malalts de Covid. Però això en un cas extrem.
Els professionals han passat de les paraules als fets. Els membres de l’UCI han lliurat una carta al director general, Josep Maria Piqué, expressant el malestar davant la falta de noves incorporacions i l’incompliment de fer cursos de formació i reciclatge durant l’estiu per afrontar un rebrot amb més recursos. Queixa compartida per la resta de companys, a qui tampoc els va agradar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, atribuís dilluns els casos de coronavirus a la planta de cirurgia a un treballador. “Complim estrictament el protocol, totes les mesures de protecció, dinem en taules individuals”, va assenyalar ahir un empleat. Una altra de les lamentacions és perquè consideren que els cribratges haurien de ser més estrictes, i van posar com a exemple el cas d’una treballadora que va estar a casa aïllada en espera de saber si estava infectada sense que es fes un test als companys.
UN ESCRIT DEL COL·LEGI DE METGES AMB DIFERENTS QUEIXES ENUTJA BENAZET
El ministre de Salut va mostrar ahir la disconformitat amb el contingut d’un escrit del Col·legi de Metges que recull diferents queixes. Joan Martínez Benazet va lamentar que “el que diu no és de rebut i no sé que els ha passat”. El titular de Salut va apuntar que el que s’hi denunciava, la falta de comunicació o la manca de presència de col·legiats en els comitès per abordar la pandèmia, era fals. Així doncs, el titular de Salut va relatar totes les reunions que s’havien mantingut les darreres setmanes i va recordar que el consell assessor, en què hi ha la doctora Yvette Ruiz, es reuneix cada dijous. A més a més, va recordar que el Col·legi de Metges té el seu contacte per parlar quan ho estimi oportú a banda de totes les reunions que es fan de coordinació i que s’estava pendent que l’ens assignés el seu representant en el comitè tècnic, creat la setmana passada. Fonts properes al col·lectiu professional van assenyalar que es tractava d’una circular interna en què es recullen diferents demandes i inquietuds dels col·legiats, que s’entén que tenen tot el dret a expressar-se atesa la implicació en la lluita contra la pandèmia. Un escrit amb neguits que en tot cas es volien traslladar també al titular de Salut en el seu moment. L’escrit s’afegeix al malestar hospitalari, sobre el qual el ministre va admetre la pressió de feina, i va explicar que s’estan negociant les hores extra.
NOU SERVEI DE CIRURGIA ORTOPÈDICA I TRAUMATOLÒGICA
ESCALDES-ENGORDANY. L’hospital va presentar ahir el nou servei de cirurgia ortopèdica i traumatològica, basat en la subespecialitat, la capacitat d’integrar totes les intervencions i la qualitat. Un servei que, segons va indicar el director de traumatologia, David Roca, busca “recuperar la confiança” dels ciutadans a l’hora d’operar-se a Andorra i que compta amb 17 professionals.