infància

Alerta de la pobresa en famílies amb nens

L’ONG vol més atenció psicològica i augmentar les ajudes monoparentals

Alerta de la pobresa en famílies amb nens

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Unicef alerta que una de cada tres famílies amb infants s’ha vist perjudicada en l’àmbit econòmic per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. Així ho van indicar ahir en roda de premsa la directora de l’entitat, Marta Alberch, i el director del CRES, Joan Micó, durant la presentació de l’Observatori de la infància. L’informe mostra que un 24% de les famílies han reduït els ingressos per la pandèmia, un 63% estan en situació de suspensió temporal de contractes o amb reducció de jornada laboral i un 13% s’han quedat sense feina. En la mateixa línia, van exposar que la reducció del pressupost familiar ha fet que, per exemple, en el cas de les llars monoparentals un 27,2% no es puguin permetre anar de vacances una setmana l’any fora del Principat.

Des de l’entitat i el CRES van sol·licitar que es reforci l’atenció a la salut mental dels infants i adolescents, que s’ha vist perjudicada per la pandèmia, i incrementar les ajudes a les llars monoparentals, “les quals mostren majors dificultats que les famílies amb dues persones adultes”.

Quant a les dades sobre infància vulnerable, el nombre de menors víctimes de violència en l’àmbit domèstic identificats per la policia l’any passat va ser de 19, que representen una taxa de 14 casos per cada 10.000 nens d’aquesta edat. Pel que fa als infants víctimes de delictes contra la llibertat sexual, l’any 2019 se’n van denunciar 18, una xifra que representa una taxa de prop de 14 casos per cada 10.000 menors.

Durant la presentació, els representants de les entitats també van manifestar que l’any passat es van incrementar el nombre d’infants i adolescents que van ser víctimes d’abús escolar, elevant la xifra a 31 respecte al 2018. La directora de l’Unicef va assenyalar que el fet que s’hagin identificat més denúncies “és un factor positiu, ja que amb l’exposició i la quantificació dels casos es poden adoptar més mesures per prevenir l’abús escolar i millorar la qualitat de vida dels infants i joves als centres escolars”.

Per cloure, Alberch i Micó van presentar per primer cop l’índex Arope, una anàlisi que combina el risc de pobresa, la privació material severa i les llars amb baixa intensitat laboral, i que a Andorra se situa en el 15,7% del total de població i del 14% dels menors de 18 anys. Si es comparen els resultats amb Espanya i Europa, el país es troba en una situació favorable, amb un índex del 29% i el 24%, respectivament.

tracking