Informe de la cepej

Andorra duplica en lletrats la mitjana europea

El Consell d’Europa exposa que el nombre de fiscals és lleugerament inferior respecte a la resta de països

La nova seu de la JustíciaFernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Un informe elaborat per la Comissió Europea per a l’eficiència de la justícia (Cepej), un organisme depenent del Consell d’Europa, va posar ahir de manifest que Andorra duplica la mitjana europea pel que fa al nombre d’advocats i la xifra de personal que treballa a l’administració de Justícia però que no té un perfil jurídic. Concretament, l’informe va assenyalar que per cada 100.000 habitants Andorra disposa de 257,9 lletrats, quan la mitjana europea se situa en 123. Pel que fa al personal que treballa a l’administració de Justícia, l’estadística reflecteix que el país compta amb un valor de 136,7 treballadors d’aquest perfil quan la mitjana europea és de 60,9 per cada 100.000 habitants.

D’altra banda, l’informe mostra que respecte al nombre de fiscals, Andorra està per sota de la mitjana europea. Tot i que el document recalca el creixement d’un 119% en haver passat de tres fiscals el 2010 a vuit el 2018, la mitjana és de 7,7 fiscals per 100.000 habitants. A Europa, aquesta xifra és d’11,2. Paral·lelament, la Cepej també fa referència a les projeccions salarials de jutges i advocats al llarg de la seva carrera professional. En aquest sentit, l’informe detalla que la ràtio de creixement del sou des de l’inici de la seva trajectòria fins al seu punt més àlgid ha caigut prop d’un 50%, en la línia amb el que succeeix a Croàcia, Estònia o el Regne Unit amb els jutges i a Geòrgia, Noruega o Polònia amb els advocats.

En darrer lloc, les conclusions de l’informe deixen constància que a Europa hi ha una despesa judicial anual de 72 euros per cada habitant, uns vuit euros més que a l’any 2016.

tracking