Pandèmia mundial

Tres noves defuncions de malalts de Covid

Un resident de Cedre de 94 anys s'afegeix a la dona de 35 anys traspassada en les últimes hores

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 35 anys que estava confinada a casa per Covid i ha mort de manera fulminant, un padrí de 94 anys resident a El Cedre i un altre afectat del qual el ministre no ha detallat l'edat són les tres noves víctimes que deixa avui la pandèmia. El total d'òbits s'enfila a 69 persones amb 16 en la segona onada de les quals set s'han concentrat només en dos dies.

El ministre Joan Martínez Benazet ha donat el condol de tot el Govern a les famílies dels difunts i ha remarcat que la mort sobtada, com la de la dona de 35 anys, per malaltia tromboembòlica pulmonar és una de les conseqüències que està tenint la Covid i ha recalcat la necessitat d'extremar la prudència per evitar els contagis. El titular de Salut ha explicat que en la primera onada ja hi va haver òbits d'aquesta tipologia que s'han tornat a produir aquesta setmana i ha especificat que es tracta de contagiats pel SARS-CoV-2 "que tenen afectació lleu i de forma sobtadaperden el coneixement i moren ràpidament".

Martínez Benazet ha subratllat que la Covid-19 és una patologia que també pot ser molt greu per a persones joves i ha recordat que cinc pacients de l'UCI tenen menys de 60 anys i dos entre 50 i 51 anys i que la malaltia pot afectar "de forma agressiva joves, amb formes totalment diferents del que coneixem" com aquestes morts fulminants. Un motiu que ha de servir "per conscienciar-nos tots" que s'han de seguir les mesures de restriccions per evitar contagis "i no col·lapsar els recursos sanitaris" perquè tothom tinguin l'atenció que necessiti.

Defunció a casa

La dona de 35 anys va morir ahir a la tarda de forma sobtada quan es trobava estable aïllava al seu domicili i de sobte va sentir ofec i va morir de manera fulminant. Els bombers i el SUM es van traslladar al domicili pels vols de les 19.30 hores però ja es van trobar la dona difunta i no van poder fer res per salvar-li la vida.

El traspàs sobtat de la dona, d'origen filipí, s'ha produït en circumstàncies semblants al de la víctima de 60 anys de la mateixa nacionalitat que va morir a l'hospital després de ser traslladada des de casa on estava confinada perquè s'ofegava. En aquest cas la defunció es va produir quan estava a una habitació de planta poques hores després d'ingressar. El cos de la dona de 35 anys va ser portar al tanatori de l'hospital on se li ha de practicar l'autòpsia per determinar la causa de la mort.

Estudi de mortalitat

Joan Martínez Benazet ha assenyalat que l'àrea forense farà l'estudi de mortalitat de les persones que es consideren víctimes de la Covid al Principat i ha indicat que les estadístiques indiquen que en un 40% de les persones que es reporten com difunts per coronavirus aquest no és la causa primera de l'òbit. I ha al·legat que molts dels afectats es troben en fases avançades del final de la vida i llavors agafen el virus però fins ara a Andorra s'han registrat com a morts de la pandèmia els 69 traspassats que han mort quan tenien el virus.

El ministre ha manifestat que la zona del tanatori de l'hospital està en obres i per això no es poden fer autòpsies de tots els difunts quan a més en molts casos està clara la causa de la mort i no és convenient fer-la. I ha precisat que es poden fer analítiques pots mortem o radiologia per determinar els motius del traspàs i que les morts sobtades es produeixen per una tempesta inflamat``oria que fa que el pulmó s'inflami i també es detecten transtorns de la coagulació molt ràpids que no s'han vist en infeccions respiratòries.

tracking