justícia
Primer cas contra Andorra que arriba a la Gran Sala
Chong insisteix que no tenia la possibilitat d’al·legar sense anar a la presó
El lletrat d’Emilio Chong Coronado –condemnat a Andorra per blanqueig de capitals i que demanava un procés en apel·lació però sense complir l’obligació de presentar-se pel risc de ser detingut– va presentar ahir el cas a la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans. De fet, és la primera vegada que un assumpte que implica l’Estat andorrà arriba a la màxima instància del tribunal d’Estrasburg perquè s’hagin de pronunciar els 17 jutges –tots els membres del TEDH– i no només els set de la sala que no va donar la raó als arguments esgrimits per Chong Coronado.
En aquesta ocasió, l’advocat Alfons Clavera defensa en el seu recurs que és fals que Chong renunciés a declarar en la comissió rogatòria d’Andorra i que es va presentar davant de la Fiscalia catorzena del Primer Circuit Judicial de Panamà amb el propòsit de retre la declaració indagatòria que va demanar el batlle d’instrucció d’Andorra. El lletrat nega que el seu client no volgués sotmetre’s a l’acció de la justícia i denuncia una violació del seu dret a un judici just. Clavera al·lega que les condicions legals establertes pel Codi Processal Penal d’Andorra vulneren el dret de recurs “perquè no són compatibles amb el dret d’accés a un tribunal i el dret a recórrer, en particular els requisits relatius a les condemnes en rebel·lia”.
També entén que les disposicions de la Llei qualificada del Codi Processal Penal d’Andorra constitueixen una vulneració del dret d’accés a tribunal i d’apel·lació en matèria penal perquè obliguen Chong, amb una condemna de presó ferma, al fet que es presenti personalment i física davant el mateix tribunal que el va condemnar com a condició sine qua non per poder apel·lar la decisió, sent aquest requisit desproporcionat.
Clavera assenyala que tenint en compte que Chong no disposava de domicili a Andorra, és el mes probable que se li hauria denegat la petició de suspensió de l'execució de la condemna, i per tant s’hauria vist obligat a entrar a la presó per així poder presentar el recurs d’audiència i combatre els arguments de la sentència de Tribunal de Corts que l’ha condemnat a pena de presó ferma. El lletrat reclama a la Gran Sala que revoqui la sentència de la primera secció del TEDH.