PANDÈMIA MUNDIAL
Mesures suficients a curt termini
Les agències de viatges i la Unió Hotelera adverteixen de les limitacions del paquet d’ajuts del Govern si la crisi sanitària continua
Les agències de viatges i la Unió Hotelera (UHA) veuen amb bons ulls les mesures de suport decretades pel Govern, però manifesten que si la crisi sanitària es manté en el temps no seran suficients i hi haurà tancaments. Així ho van afirmar els representants del sector, qui van posar en relleu que les bonificacions en el lloguer dels establiments els ajudaran a mantenir els negocis oberts i aguantar la pressió econòmica a la qual s’han vist immersos per la pandèmia. En aquest sentit, Maica Terrones, vicepresidenta de l’associació d’Agències de Viatges, va indicar que el sector està patint les conseqüències del coronavirus des de fa un any, ja que quan van començar a implantar mesures restrictives a la mobilitat “els clients ens van cancel·lar tots els viatges programats des del mes d’octubre de l’any passat”.
Terrones va explicar que, malgrat totes les ajudes del Govern siguin ben rebudes pel sector, les agències necessiten que es torni a reactivar la mobilitat internacional per incrementar el volum de venda i “recuperar” el temps perdut. “Tenim la porta oberta dels negocis per donar el servei mínim, però la realitat és que les vendes són míseres i hi ha dies que ni sona el telèfon ni entra ningú per la porta”, va dir. D’aquesta manera, va destacar que el sector està sobrevivint gràcies a les bonificacions i les reserves de capital que té cada establiment, però “si seguim més temps amb aquests nivells mínims d’ingressos, les ajudes deixaran de ser suficients i en moltes ocasions ens haurem de plantejar abaixar la persiana per deixar de generar despesa”.
Els bars al límit
Des de l’UHA, el director de l’entitat, Jordi Pujol, va assenyalar que, malgrat que les ajudes potser no siguin suficients en l’àmbit econòmic, “estem contents perquè el Govern ha entès que si tanca alguna cosa per llei, ha de pagar el cost als establiments afectats”. Tanmateix, va reiterar que el lloguer no és l’única despesa que tenen els negocis afectats i que si les mesures de restricció de l’activitat es mantenen en el temps “aquests percentatges no seran suficients i, malauradament, hi haurà tancaments”.
En la mateixa línia es va pronunciar el propietari del bar restaurant Juventus, Francisco Cabrera, qui va comentar que han perdut el 60% del volum de negoci i si la situació continua així, es veurà abocat a tancar l’establiment per no poder fer front a les despeses i al salari dels treballadors. “Hem passat de vendre 25 quilos de cafè al dia a cinc, fet que suposa una davallada important dels ingressos. Estem a la corda fluixa i les ajudes no ens donen prou per tirar endavant”, va manifestar.
Amb tot, els sectors sol·liciten a l’executiu que prorrogui la mesura dels ERTO fins al mes de juny, moment en què consideren que la situació s’haurà normalitzat i podran recuperar l’activitat normal dels negocis.
El gerent de la CEA, Iago Andreu, va exposar que l’aplicació del paquet d’ajudes mostra que el Govern és conseqüent amb les mesures que s’han hagut de decretar en els darrers mesos i té en consideració els sectors més damnificats per la pandèmia des del seu inici. “Els nous ajuts marquen el camí a seguir, concentrar el suport a aquells sectors on realment són necessaris i també ha demostrat que són conseqüents amb els negocis tancats per decret i que per aquest motiu requereixen una ajuda per poder seguir amb l’activitat”, va indicar.
Tanmateix, Terrones va exposar que tot i que la crisi per la pandèmia ha provocat una davallada important del volum de negoci del sector, “som partidaris de veure el got mig ple”. D’aquesta manera, va manifestar que la caiguda de reserves de vols i hotels dels darrers mesos han accentuat l’arribada d’ofertes, motiu pel qual “ja estem començant a treballar amb les vacances del 2021, ja que els proveïdors ofereixen uns terminis i una flexibilitat que no havíem vist mai”.