parròquies
La Massana destina quatre milions a polítiques de medi ambient
El pla preveu que l’estació de Vallnord-Pal Arinsal funcioni amb un terç d’energia verda el 2022
Més de quatre milions d’euros per convertir la Massana en una parròquia més sostenible en matèria mediambiental; aquest és l’ambiciós pla que va aprovar ahir la corporació que encapçala Olga Molné. Així doncs, la cònsol major va afirmar que “són 10 accions que tindran un cost superior als 4 milions”. Pel que fa a la temporalitat, Molné va afirmar que “gran part d’aquestes actuacions es faran l’any vinent”. Algunes de les actuacions que es realitzaran durant el 2021 seran la restauració de la teulada de l’edifici comunal per millorar-la en sostenibilitat, una intervenció al carrer Costes de Teixidó per limitar la circulació o la instal·lació d’ecocomptadors al parc natural del Comapedrosa per tenir dades i fer un turisme més sostenible.
Una de les propostes més ambicioses que té el pla, que ha rebut el nom de la Massana Sostenible, és la reducció de la petjada de carboni. Per aquest motiu, la corporació va anunciar que volen que l’estació de Vallnord-Pal Arinsal funcioni amb una tercera part d’energia verda el 2022. Molné va destacar que la mesura que està sobre la taula per realitzar-ho és la instal·lació d’un parc fotovoltaic dins el mateix domini i que ja s’havia descartat una instal·lació eòlica.
En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, va destacar que “Vallnord-Pal Arinsal és el motor econòmic de la parròquia. També ho ha de ser en sostenibilitat”. Molné va afegir que els diferents ODS, objetius de desenvolupament sostenible, que conté el text s’ajusten al pla de les Nacions Unides per tal de lluitar contra el canvi climàtic. A més a més, la cònsol major va sentenciar que “aquest document serà el nostre full de ruta. No podem viure d’esquena al medi ambient”.
Un altre dels punts que es van abordar en la sessió del consell del comú van ser tres cessions de terrenys de particulars en favor de la corporació, per tal de poder portar a terme obres en concepte de vialitat. Sobre aquest fet, la cònsol major va recordar que “com vam dir durant la campanya electoral volíem comunicar els quarts amb la Massana caminant”, i va destacar que “avui aprovem els convenis per fer les voreres des de Sispony fins a la Massana” i va acabar manifestant que “l’any vinent ho inclourem al pressupost”.
Finalment, el consell del comú també va decidir sobre l’aprovació dels límits de titularitat pública de les Pedrasses i Prat Miró, així com els de l’Obac i les Pixistelles. Molné, va destacar que “una comissió es va desplaçar per delimitar fins on arribava la propietat pública”, i va recordar que es va fer ja “una aprovació provisional” en la qual no es va rebre cap reclamació.
ACTUACICONS
Descontaminar el sòl del camp de tir del pla de Borràs, retirant de manera molt especial el plom, és una altra de les mesures per tal de fer la parròquia més sostenible.
El comú repensarà els punts de recollida selectiva, ja sigui augmentant el nombre de contenidors o amb més freqüència de recollida.