Pandèmia mundial
Pànic als hotels pel confinament a Catalunya
La possible mesura per reduir la mobilitat de cap de setmana impacta directament el sector
L’evolució del coronavirus és imprevisible i les mesures que s’adopten per tal de frenar-ne l’expansió, també. Si durant els mesos d’estiu semblava que la normalitat, la d’abans d’afegir-hi nova, era cada cop més a prop, ara la paraula que més ressona un altre cop és la de confinament. I és que l’augment desfermat de casos que s’està produint durant aquesta segona onada, que ja supera la primera, ha portat a plantejar un altre cop la mesura més extrema de reducció de mobilitat. És el cas de Catalunya i França, on l’índex de rebrot, morts i contagiats no para de créixer i on per primer cop s’ha posat sobre la taula una mesura fins ara inèdita: el confinament de cap de setmana. I el sector hoteler del país ha entrat en pànic en escoltar-la.
“Si es produeix aquesta situació podríem tancar durant tot el novembre. Esperem que no arribi a passar.” Així de contundent es va mostrar el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol. En el mateix sentit es va manifestar la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, que va comentar que “hi ha molts hotels que ja s’estan plantejant allargar el tancament fins al desembre. Si no podem treballar els caps de setmana serà un cop molt fort”. Pujol va afegir que “entre setmana les ocupacions són baixes, les arreglem el cap de setmana i si no poden pujar ens esperaria un novembre molt dur, i això esperant que no ens agafés per a la temporada, seria molt complicat per a nosaltres”. Un temor, que pugui acabar afectant la campanya de la neu, que també va manifestar Canut, que va dir que “ens estem sacrificant ara per poder treballar més endavant, però la sensació és que a Espanya van prenent mesures i no s’arregla res...”, obrint la porta que si la situació al veí del sud es compliqués caldria tornar a aplicar els ERTO al sector. En aquest sentit i amb relació a la carta que va entregar dilluns la Unió de Bars d’Andorra al Govern, el portaveu, Heiko Kirchner, va confirmar al Diari que l’executiu ha acceptat la sol·licitud de reunir-se per atendre les seves demandes.
Per la seva part, des d’Ski Andorra es va voler fer un exercici davant les informacions que estan sortint. En aquest sentit, la seva directora, Montse Guerrero, va afirmar que “les coses van pas a pas, a Catalunya, a França i a Espanya ja hi ha toc de queda, però anem pas a pas. Encara falta temps però ens anirem adaptant a les situacions”.
Preocupació al comerç
El sector del comerç tampoc és aliè a aquesta mesura que pot imposar Catalunya. La presidenta dels comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, va comentar que “no és una bona notícia per a nosaltres. Només el toc de queda ja no ens beneficia i suma el perimetral de l’Aragó, i sense Catalunya ens quedarem el cap de setmana sense gent”. La situació a la frontera francesa no és pas millor i també ha baixat el volum de clients en els darrers dies. Així ho va confirmar tant Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, com Òscar Ramon, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa. Concretament, Carrié va afirmar que “si la gent no pot circular per aquest problema és complicat per al Pas. A l’estiu hem treballat bé però aquest mes està sent complicat”, mentre que Ramon va comentar que “és cert que estem tenint menys moviment, però també ha fet mal temps”.