POLÍTICA
El consell demana recursos per al tribunal de comptes
La majoria i l’oposició coincideixen a demanar més recursos pressupostaris perquè l’organisme pugui dur a terme la seva tasca fiscalitzadora
El Consell General va aprovar ahir a la tarda, amb el suport de la majoria, l’abstenció del PS i l’oposició de terveravia, les liquidacions de comptes dels principals òrgans de l’administració corresponents als exercicis 2017 i 2018. El debat parlamentari va estar marcat pel retard en les presentacions dels informes al Tribunal de Comptes, raó per la qual els parlamentaris, tant de la majoria com de l’oposició, van instar el Govern a destinar més recursos per a l’organisme fiscalitzador.
Durant les intervencions a l’hemicicle, el conseller de terceravia Joan Carles Camp va ser el dirigent que més crític es va mostrar al tomb d’aquesta qüestió. “Si això és així és perquè al Govern no li ha interessat destinat mitjans materials ni econòmics als òrgans de control intern i extern”, va afirmar. Per això, Camp va reivindicar la necessitat de dotar el Tribunal de Comptes “de les eines necessàries perquè a nivell de pressupost pugui fiscalitzar la feina dels estaments públics”. A més, el dirigent va posar en relleu que l’AREB “ja fa molts anys que no presenta els comptes i aquest és un tema majúscul”, o que l’AFA “no va lliurar els comptes el 2016”.
Amb un to més conciliador, el president del grup parlamentari del PS va alinear-se a les tesis de terceravia per demanar “injectar més recursos des dels pressupostos públics a una entitat que tindrà un paper transcendental a la propera llei de transparència”. Així mateix, López també va proposar que l’ens tingui capacitat sancionadora pels incompliments en la presentació dels comptes.
Per la seva banda, el conseller de DA David Montané, en representació de la majoria, també va emplaçar el Govern “a prendre les accions necessàries per evitar que això torni a succeir”, i va assenyalar que “s’haurà d’estudiar la conveniència sobre si és imprescindible que certs organismes disposin de personalitat jurídica pròpia i diferenciada”. Al seu torn, la presidenta de la comissió de Finances i Pressupost, Maria Martisella, va convidar el Tribunal de Comptes “a elaborar el seu pressupost comptant amb dues partides d’adjudicació dels treballs de fiscalització perquè les remeti al Consell General en el termini establert”.
Per part de l’executiu, el ministre de Finances, Eric Jover, va destacar la reducció d’observacions emeses pel Tribunal de Comptes, passant de 84 el 2010 a 30 el 2018. Quant a l’ampliació del pressupost, Jover va descartar aquesta opció i va advocar per explorar opcions ja previstes en la legislació vigent com ara la inclusió de plurianuals “per iniciar els processos de contractació abans de final d’any”.
En darrer lloc, el Consell va aprovar la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de la Llei de les finances comunals.
LA CAMBRA APROVA LA 'LLEI DEL BOTELLÓN' PER ENDURIR MULTES I REFORÇAR LA PEDAGOGIA
La modificació de la Llei de seguretat pública, més coneguda com la llei del botellón, va ser aprovada ahir per assentiment al Consell General amb la finalitat d’endurir les sancions i reforçar la pedagogia davant l’increment del consum d’alcohol i drogues entre el jovent. En aquest sentit, tal com va exposar la consellera del PS Judith Salazar, una de les particularitats d’aquesta modificació legislativa és que les multes per als menors de 25 anys que no siguin reincidents es podran commutar per “treballs socials en benefici de la comunitat”, que aniran acompanyats d’un programa de rehabilitació. Per als casos d’infraccions més reincidents, la consellera de DA Ester Molné va afirmar que s’augmentaran els imports de les multes “per erradicar conductes perjudicials per a la nostra societat”. Així mateix, Molné va recordar que la proposició encomana al Govern una actualització del pla nacional contra les drogodependències en un termini de tres mesos. Per últim, el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, va celebrar haver assolit el consens en aquesta matèria.