Els empresaris reclamen una regulació del teletreball
El Codi laboral recull la feina a distància però no entra en concrecions
A partir de dilluns el teletreball serà obligatori en totes les empreses amb activitats que permetin implantar-lo per tal de frenar els contagis de coronavirus. Una mesura anunciada dimecres pel cap de Govern que genera dubtes entre l’empresariat per la falta d’una regulació expressa, tal com va afirmar ahir el president de la CEA, Gerard Cadena: “Hem d’entendre que la gran majoria d’empreses del nostre país estan concebudes per al treball presencial i que, ara per ara, no disposem d’un marc normatiu clar que reguli aquesta situació.”
El Codi de relacions laborals recull la modalitat del contracte de treball no presencial o teletreball. Són línies generals pensades per donar cabuda a una modalitat de relació laboral que s’ha d’acabar de concretar en un conveni col·lectiu o un acord entre empresari i treballador que estableixi, per exemple, “les modalitats de control del temps de treball o de regulació de la càrrega de treball” o “les franges horàries en què l’empresari pot contactar amb la persona assalariada”. El que sí que deixa clar la legislació és que el treballador es pot negar a treballar a distància i que això no pot ser motiu de comiat, i que un accident ocorregut en el domicili o en el lloc on es desenvolupi l’activitat laborals “es presumeix” com a accident de treball. Espot, en una entrevista a RNA, va precisar que a partir de dilluns es farà un “control pedagògic” a les empreses i que les multes arribaran en una segona instància sempre que es verifiqui que una empresa pot implantar el teletreball i no ho fa “de mala fe”.
Tampoc l’administració té una regulació específica i just ara s’està acabant de tancar un decret que establirà les condicions. No obstant això, les directrius són que tots els empleats públics amb tasques compatibles amb el treball a distància deixin d’acudir al lloc de feina. Els empresaris reclamen un consell econòmic i social extraordinari per aclarir la situació. Comparteixen la mesura per frenar la Covid però insisteixen en la necessitat d’establir un marc legal que garanteixi la productivitat i condicions laborals “òptimes”.