societat
Els incentius fiscals i la digitalització seran factors clau per a la recuperació
La Trobada empresarial debat sobre l’economia del Principat després de la pandèmia
Rellançar l’economia a partir de les fortaleses que pot tenir cada territori. Aquest va ser el tronc central de la 31a edició de la Trobada Empresarial del Pirineu, en la qual Andorra va estar present. “La situació que hi ha ara mateix és molt complexa, però Andorra té uns avantatges fiscals que ha d’aprofitar i mantenir”, va afirmar el doctor en Economia i Gestió d’inversions Daniel Lacalle durant la seva intervenció. En un acte que va estar marcat per la no presencialitat a causa de la Covid-19, Lacalle va anar més enllà i va afirmar que “ara és un bon moment per fer un canvi d’estructura, aprofitant la digitalització i poder atreure així talent de tot Europa”.
En una línia similar es va manifestar Rubén Martínez, director de desenvolupament de la robòtica ASTI i expert en indústria 4.0. Martínez va destacar que “amb la tecnologia, nosaltres ara mateix podem estar dissenyant i creant des de Burgos”, que és on hi ha ubicada l’empresa, “no cal que estigui centralitzat tot a les grans zones”, va afirmar.
La trobada, que també va comptar amb la participació del catedràtic emèrit d’Economia aplicada Josep Oliver, l’empresari José María Roger Ezpeleta, el recentment nomenat secretari general del govern català i exsíndic d’Aran Paco Boya, el secretari general de vicepresidència de la Generalitat, Albert Castellanos, l’xpert en lideratge Xavier Marcet o el conseller delegat d’Endesa José Boras, així com el president de la trobada, Vicent Voltàs. Tot va girar entorn a què cal fer per rellançar l’economia després de la pandèmia. En aquest sentit, Ezpeleta i va elogiar com Andorra ha aconseguit mantenir els restaurants oberts. Per la seva part, Oliver va ser contundent en afirmar que “la recuperació de l’economia trigarà fins al 2023 o 2024”, alhora que va alertar dels riscos d’una Europa sobreendeutada.