Justícia
Espanya activa les comissions rogatòries civils i mercantils
El veí del sud encara no havia acceptat l’adhesió del Principat al tractat que regula les demandes
Andorra podrà demanar l’activació de comissions rogatòries internacionals en matèria civil o mercantil a Espanya a partir del 5 de desembre vinent i l’Estat veí del sud podrà fer el mateix a partir d’aquella data. Ho podrà fer després que el ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació hagi dut a terme l’acceptació per part d’Espanya de l’adhesió del Principat al conveni sobre l’obtenció de proves a l’estranger en matèria civil o mercantil que es va aprovar a la Haia el 18 de març del 1970.
El Principat va ratificar aquest conveni el 26 d’abril del 2017 i el mateix va entrar en vigor el 25 de juny d’aquell any. Es tracta d’un conveni que ha de ser acceptat per cadascun dels estats que el tenien ratificat anteriorment i en el cas d’Espanya no es va donar aquest pas fins l’octubre passat. El conveni entre els dos països entrarà en vigor el 5 de desembre, data en què tant la justícia andorrana com l’espanyola podran activar comissions rogatòries en matèria civil o mercantil. En el cas del Principat, s’ha fet una reserva al conveni judicial per només acceptar aquelles comissions rogatòries que estiguin redactades en català, espanyol o francès, o acompanyades de la seva traducció en alguna d’aquestes llengües.
El conveni assenyala a grans trets que en matèria civil o comercial, l’autoritat judicial d’un Estat contractant podrà, en conformitat a les disposicions de la seva legislació, sol·licitar de l’autoritat competent d’un altre Estat, per carta rogatòria, l'obtenció de proves, així com la realització d’altres actuacions judicials.
Al conveni s’afegeix que cada Estat contractant haurà de designar una autoritat central que estarà encarregada de rebre les cartes rogatòries expedides per una autoritat judicial d’un altre Estat contractant i de remetre-les a l’autoritat competent per a la seva execució. També s’indica que l’autoritat central estarà organitzada segons les modalitats preceptuades per l’Estat requerit. Les cartes rogatòries es remetran a l’autoritat central de l’Estat requerit sense intervenció d’una altra autoritat d’aquest Estat.