Reportatge
El projecte de l'edifici The Cloud es mostra al Pompidou de París
L’estiu del 2018, tres anys i mig després que Andorra Telecom presentés el flamant edifici que havia de ser la seva nova seu però també un referent del país, el projecte es va descartar per massa car. Ara The Cloud ha sortit del calaix per mostrar-se al centre Pompidou.
Cinc maquetes del projecte arquitectònic del que havia de ser la nova seu d’Andorra Telecom fan part de l’exposició que dos despatxos d’arquitectura catalans (RCR Arquitectes, Pritzker el 2017, i Miàs Arquitectes) comparteixen en un dels museus referents de l’art modern i contemporani, el centre Pompidou de París. Es tracta d’una mostra que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, que es va inaugurar al setembre i que està prevista per als propers vuit mesos malgrat que des de dijous, i com a conseqüència del confinament decretat per França per frenar la segona onada de contagis de la Covid, resta tancada (com tot el museu) fins a l’1 de desembre. The Cloud forma part de les propostes que el despatx Miàs Arquitectes, liderat per Josep Miàs, mostra a l’emblemàtic museu.
A Andorra la cara visible del projecte era l’arquitecte andorrà Gerard Arias però el despatx Miàs va tenir un paper fonamental, tal com mostra el fet que el treball s’inclogui entre, i tal com recull la nota de premsa difosa amb motiu de l’exposició, “alguns dels projectes més emblemàtics de l’estudi”. El material que s’ha dut de cada treball són els “primers esbossos i maquetes en filferro, on es descobreixen les condicions de la seva arquitectura. Destaquen les maquetes i dibuixos d’alguns dels projectes més premiats, com la Seu d’iGuzzini Illuminazione HQ, el 22@Plug-in Building, el Mercat de la Barceloneta, l’edifici residencial Torrebaró o la seu d’Andorra Telecom”, continua la nota. El material exposat són 42 maquetes, 14 dibuixos i 18 gravats (són en una de les sales de la quarta planta de l’equipament) que passaran a la col·lecció permanent d’arquitectura del museu. Amb el diferent material mostrat el despatx ha volgut que es visualitzi el procés de treball, des dels primers esbossos a les maquetes. A més, s’inclou una projecció audiovisual que “explica el procés de conceptualització i disseny dels projectes exposats, i d’altres audiovisuals que il·lustren el total de l’obra construïda, com si es tractés d’un únic projecte”.
The Cloud no va passar mai de ser un projecte arquitectònic després que es frenés la fase de construcció però ha deixat tal empremta que fins i tot popularment es coneix com a plaça The Cloud l’espai on s’havia de bastir, un solar que es va guanyar després d’enderrocar l’antiga caserna de bombers. Ara, a més, s’internacionalitza i qui sap si guanya a fora el reconeixement que se li va resistir al país.