El sindicat de funcionaris vol recuperar drets del model antic
Demana prejubilacions i una pensió que s’apropi a la garantida amb l’anterior sistema
Amb l’estudi actuarial encomanat per Funció Pública s’obre una escletxa de llum per als sindicats que van batallar contra la reforma de les pensions dels treballadors públics que es va aprovar en la primera legislatura demòcrata. Malgrat que alguns dels consultats es mostren cauts i volen esperar a veure què es posa sobre la taula, el sindicat del cos general, el Sipaag, expressa obertament què n’esperen, d’aquest estudi, i és recuperar si més no part d’allò perdut a “la gran retallada”. Recorden que van passar de tenir garantida una prestació de jubilació del 70% del darrer salari (si és que portaven almenys 30 anys a l’administració) a un 60% i no assegurat del tot, ja que depèn d’aspectes com ara la rendibilitat del fons del pla de pensions, la caixa comuna creada perquè Govern i treballadors fessin les aportacions per a les jubilacions futures.”Quan tens uns treballadors amb unes expectatives el que no pots fer és retallar-les d’aquesta manera tan dràstica”, reivindica la secretària del sindicat, Marta Pujol. A més per primer cop, els treballadors també havien d’aportar part del sou.
Ara hi ha consens entre els sindicats de l’administració que, si més no, s’ha millorat la comunicació amb el ministeri de Funció Pública després de dos legislatures convulses i que van provocar la primera vaga de treballadors públics. “Nosaltres hem exposat el nostre model, en cap moment no se’ns han posat línies vermelles sinó que ens ha dit que s’estudiarà la viabilitat del que demanem”, va expressar Pujol. La confiança és “que es pugui revisar i que sigui més favorable als treballadors i que també puguem recuperar sobretot nosaltres que representem l’administració general, que puguem recuperar el cos general, la possibilitat de prejubilar-nos que també es va perdre amb aquesta reforma.”
Els drets adquirits
Precisament les prejubilacions és una qüestió que s’ha posat sobre la taula ara que en el context de pandèmia tambe s’ha abordat la necessitat d’aplicar la racionalització a l’administració general. Un retir avançat als 65 anys que podria servir per aprimar la plantilla de l’administració però que també es reclama amb unes condicions que puguin ser avantatjoses, “amb uns percentatges prou atractius perquè les persones que tinguin dret a prejubilar-se ho puguin fer”.
El sindicat del cos general recorda que no és el mateix haver accedit a l’administració general amb les condicions actuals de jubilació que haver-ho fet amb unes expectatives que acaben canviant. “Quan tu entres amb unes condicions tampoc tens clar que puguis millorar-les, pots aspirar-hi però no està tan clar com si has entrat amb unes condicions i te les han tirat per terra”, afegeix la representant sindical. Per tant, l’entitat demana que el bagatge, la durada de la carrera de cada treballador a l’administració, es tingui en compte perquè el funcionari “pugui recuperar una mica de la capacitat que va perdre”. “No diem arribar al 70%”, sosté Pujol, i tampoc es renega d’aquest sistema mixt impulsat a partir de la nova llei al qual hi ha una immensa majoria de funcionaris adscrits i que instaurava que el treballador també havia d’aportar un percentatge del salari si volia que l’executiu contribuís a la seva jubilacio futura. “En una negociació tothom ha de cedir i estem disposats sempre que ells també respectin part del que demanem”, sosté Pujol.
Malgrat no voler explicitar cap reivindicació concreta, sindicats com el de la policia (CFPA) es congratulen que es torni a posar sobre la taula un model contra el qual van batallar. La lluita funcionarial també es va traslladar als tribunals i les sentències van validar que el Govern havia de respectar els drets adquirits pels treballadors amb el sistema antic però que podia canviar el sistema de jubilació. Ara Funció Pública encomana un nou estudi i s’avaluarà la viabilitat de fer canvis. La secretaria d’Estat, Lara Vilamala, va deixar clar que tot dependrà de les conclusions. En tot cas, el compromís és ensenyar-lo i discutir-lo amb els sindicats.
UN ESTUDI DE 30.000 EUROS
L’executiu ha convocat un concurs nacional per cercar l’empresa que valori els compromisos de jubilació del Govern respecte als seus treballadors i les empreses interessades tenen de termini fins al 18 de novembre per presentar les ofertes. L’executiu preveu un pressupost de 30.000 euros per als treballs. El que es demana és una avaluacio dels compromisos un cop s’acabi l’estudi i a data 31 de desembre de cada any. Respecte al concurs, la representant del Sipaag apunta que “no som partidiaris d’externalitzacions però si algú s’ho ha de mirar des de fora perquè ofereix més garanties ja hi estem d’acord”.