Pandèmia mundial

Els psicòlegs alerten del risc d'un nou confinament per a aturats i empresaris

Afirmen que seran els més afectats, ja que poden tenir depressió i pensaments negatius

Els psicòlegs alerten del risc d'un nou confinament per a aturats i empresarisCOPSIA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi de Psicòlegs (Copsia) alerta del risc d’un segon confinament sobre el sector econòmic del país. Així ho va afirmar la secretària de la Junta de professionals, Sònia Bigordà, que va puntualitzar que si hi hagués un nou aïllament, els més perjudicats serien les persones que han perdut el seu lloc de treball i els empresaris que veuen en risc el futur del seu negoci, “tot el que tingui relació amb l’economia”. En aquest sentit, va manifestar que el perill en aquests casos no és solament de patir depressió, sinó també en l’augment dels pensaments negatius, que “generen un increment en el risc de suïcidi que s’ha vist incentivat en temps de crisis econòmiques”.

Bigordà també va exposar que els psicòlegs han detectat des de l’inici de la pandèmia molta gent amb angoixa, depressió, conductes obsessives, fòbies o trastorns psicològics temporals, amb o sense simptomatologia prèvia. I que en el cas que el Govern decreti un segon confinament per reduir la propagació del virus, els experts en salut mental recomanen organitzar el dia de manera que se sàpiga sempre què és el que es va a fer “per obtenir una sensació de control de la situació i seguir les mateixes recomanacions que durant el primer aïllament”.

D’altra banda, la psicòloga va posar en relleu que durant el primer confinament van poder constatar que hi ha persones d’edat avançada que disposen de molts recursos i molta resiliència que van trobar els mecanismes per adaptar-se a l’aïllament domiciliari. Malgrat que va apuntar que també es van trobar amb diversa gent que els va costar més, però “tenim la sort que els professionals de l’àmbit social i de la salut estem posant molts esforços perquè les persones amb més dificultats se sentin acompanyades i escoltades”.

Bigordà també va indicar que una de les conseqüències psicològiques de la Covid-19 és la desconfiança cap a les fonts d’informació autoritzades i les institucions sanitàries i la tendència a desenvolupar pensaments catastròfics, un fet que “lluny d’ajudar, complica la nostra realitat i deixem anar el pitjor de nosaltres mateixos”. Per aquest motiu, va apuntar que el millor remei en temps de crisi és mantenir la calma i crear aliances “per ajudar-nos entre tots per superar amb èxit aquesta situació que, tard o d’hora, passarà”. Per cloure, va comentar que un dels factors més complicats és la incertesa de no saber com evolucionarà la crisi sanitària, social i econòmica.

tracking