Pandèmia mundial

Accepten amb resignació

Diversos estudiants a Barcelona valoren que el toc de queda no els afecta en el seu dia a dia però consideren que les mesures són insuficients o arriben tard. A més, el fet de veure’s obligats a fer formació telemàtica implica que en alguns casos no estigui ben adaptat.

Accepten amb resignacióUPF

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ja fa uns dies que Espanya va decidir aplicar el toc de queda, una mesura que afecta molts dels joves andorrans que estudien a Catalunya. En el territori català, la mesura es contempla de 22 hores fins a les 6 del matí i, tot i que en un principi podria semblar que hauria d’afectar molt el dia a dia, no és així. Ja fa setmanes que Catalunya té els restaurants i els bars tancats i el fet que moltes universitats hagin optat per un format telemàtic fa que l’afectació del toc de queda no impliqui un canvi gaire gran. En aquest sentit, Eric Miró destacava que “sincerament m’afecta poc perquè ja fa gairebé dues setmanes que estem fent classes de manera telemàtica i, com que l’únic que he de fer és estudiar i ho puc fer perfectament a casa, ja està. La cosa no està per fer festes i el tema de sortir no m’afecta, el meu dia a dia seguirà sent igual”.

El 2020 la vida universitària ha deixat de ser sinònim de festes a les facultats i de nits sense dormir. Miró estudia un màster en Química Orgànica a Barcelona i destaca que “de vida universitària de festes i sortir ja pràcticament no en tenia, com a molt ha vingut algun amic al pis”. En relació amb la mesura, va recordar que “intenta reduir la vida nocturna” i considera que “està bé perquè molts contagis es poden produir en activitats socials”. Alhora, però, apunta que és un cop dur per als propietaris i per a la “vida social de les persones”. “Penso que potser s’hauria d’haver fet més gradual, ara la situació està molt malament i han volgut córrer molt”.

Per la seva part, Joan Jiménez, que està a punt d’acabar el grau en Sociologia, va posar en relleu que “després de tancar els bars i restaurants no implica un canvi tan gran, Barcelona està buida a la nit”. “Sí que és cert que potser et restringeix el fet d’anar a casa d’un amic a fer una cervesa i ens distancia dels nostres cercles i les nostres amistats”, afegia per valorar que “puc entendre la mesura però no crec que sigui la solució a tots els mals”.

En aquest sentit, subratllava que amb el toc de queda “el govern espanyol vol potenciar la productivitat però ha descuidat un dels seus pilars com és la restauració i així es perjudica un dels sectors més majoritaris”. També exposava que la mesura implica que “a les 22 hores els carrers estaran buits i a les 6 del matí el metro anirà ple sense mesures de seguretat”. “S’està culpabilitzant molt la ciutadania però penso que s’està emmascarant la poca capacitat de l’estat per gestionar la pandèmia: els hospitals van saturats i es criminalitza els joves”. Tanmateix, expressava que “no em sembla correcte que no tinguem gens de temps d’oci” i que “en funció de com estiguis a casa se’t farà més o menys dur”.

Finalment, va recordar que “les universitats estan tancades i estem fent classes telemàtiques” i explicava que “no és fàcil perquè algunes assignatures no estan pensades per fer-les en aquest format ni s’ha mirat com fer-ho, està mal adaptat”. Qui també tenia queixes en aquest sentit és Àlex Massafret, que apuntava que “per als que estem estudiant Teatre, telemàticament no tenim gran cosa a fer, no li trobem el sentit”. En l’àmbit personal, però, destacava que “no m’afecta gaire la mesura perquè no tinc vida social”. Sobre la mesura va considerar que “no té cap sentit perquè evites que la gent es vegi de nit però no ho pots evitar durant el dia”. I apuntava que “si vull viatjar cap a Andorra, estic molt condicionat”, i ara amb el tancament, encara més. De moment, no podrà venir a veure els seus pares fins que no passin els 15 dies de tancament i si no es prorroga.

El Pau Torrent, que estudia automatització i robòtica, exposava que la mesura no l’ha afectat gaire perquè “soc d’estar molt per casa”, però no li sembla bé que es decidís “d’un dia per l’altre” perquè “la gent ha estat tancada tres mesos”. Respecte a l’horari del toc de queda, valorava que “a les 22 és molt d’hora, hi ha gent que encara treballa”.

tracking