Reportatge

La pandèmia en el futur

L’Arxiu Nacional està recopilant documentació i iniciatives dutes a terme per associacions, empreses i particulars durant la pandèmia de la Covid-19. La idea és crear un fons documental perquè les futures generacions puguin conèixer com és la realitat actual.

La pandèmia en el futurARXIU NACIONAL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tenir memòria i conèixer la nostra història. Dos elements importants a preservar per les societats modernes. Des de l’Arxiu Nacional ja fa uns mesos que estan recopilant la informació que reben d’entitats, administracions i privats sobre la gestió i iniciatives dutes a terme durant la pandèmia.

Testimonis escrits, parlats, llibres o audiovisuals. Tot s’hi val. La iniciativa sorgeix després que els arxius catalans animessin a fer aquest tipus de campanya. Lidia Arbués, cap de l’àrea d’Arxius i Gestió de Documents, es pregunta, “qui recollia totes les accions? Què en quedava de tot això? És important que es pugui conèixer i estudiar com s’ha viscut i s’està vivint aquesta pandèmia en el futur”. L’Arxiu Nacional no és l’únic del país, però. També des del d’Escaldes estan recopilant informació dels ciutadans de la seva parròquia.

Coincidint amb el dia mundial del patrimoni audiovisual, que va ser aquesta setmana, amb la campanya Arxivem el confinament, des del ministeri de Cultura es va anunciar en un comunicat que ja suma cinquanta creacions audiovisuals de diverses associacions, persones i entitats realitzades des del març, com la celebració de Canòlich o de les caramelles o la Música per al confinament de la Fundació ONCA i que es recullen en un vídeo promocional. De fet, el ministeri des del passat mes de maig està preparant juntament amb la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana l’exposició Andorra resilient. Una història de pandèmies i de resistència.

La major part de la informació rebuda són audiovisuals. Si bé és cert que la participació no és dolenta, des de l’Arxiu demanen que es fomenti la participació particular per conèixer com es va viure a títol propi, ja siguin famílies, parelles, companys de pis, etc. El que està clar és que tota la documentació que s’hagi generat des del Govern pel que fa a la gestió de la pandèmia, com ara les suspensions de treball, els cribratges massius, entre altres, quedaran recollides en les memòries històriques del país.

Les persones interessades a col·laborar encara poden posar-se en contacte amb l’arxiu. A hores d’ara, només s’està recopilant tota la documentació rebuda. Un cop finalitzi la campanya, el treball més gran serà classificar-la amb diferents criteris i així, les futures generacions, podran saber com va ser el 2020, igual que avui en dia es pot conèixer com va ser la pandèmia de la grip espanyola del segle XX.

tracking