Pandèmia mundial
Sense turistes, persianes abaixades
El Principat no va rebre visitants per Tots Sants a causa de les restriccions a Catalunya i França i es perd una data important
El cap de setmana de Tots Sants no va tenir res a veure amb el que habitualment eren aquestes dates al Principat. El confinament total a França i el de cap de setmana de Catalunya, sumat al perimetral de l’Aragó, van mostrar una estampa insòlita: carrers buits i mans a les butxaques. I és que sense turistes ni compradors de l’estranger, les botigues que van decidir aixecar la persiana van registrar una caiguda de les seves vendes de més d’un 50%. Així ho va explicar la Susana, responsable d’una botiga de roba de l’avinguda Meritxell, que va dir que “s’ha notat moltíssim que no hi ha moviment. La venda ha caigut més d’un 50% en comparació amb un cap de setmana normal”. Una tesi a què també es va abonar la Fàtima, que treballa en una botiga de productes de muntanya, que va comentar que “no hi ha gaire moviment, es nota molt el tema de les restriccions”.
Inevitablement, aquest mínim de 15 dies que Catalunya estarà tancada i el mes decretat pel president Macron a França ja estan tenint conseqüències directes, i alguna de les principals cadenes del sector de la perfumeria del país ja han tancat temporalment gairebé totes les seves botigues i haurien aplicat un ERTO als seus treballadors. Aquesta situació també es dona al sector del retail, que, segons va poder saber el Diari, s’hi està estudiant l’aplicació immediata de reduccions de jornada als establiments oberts o directament suspendre el contracte dels treballadors. El Carles H., que té un establiment, va dir que “es nota moltíssim que no hi ha turistes catalans ni francesos”.
Una situació gens normal
La manca d’arribada de visitants de cap de setmana no és una situació que afecti únicament el comerç de la roba. I és que al llarg i ample de les avingudes Meritxell i Carlemany, botigues de tots els sectors presentaven les seves reixes abaixades, amb cartells que deien que tornarien un cop s’aixequessin les mesures que impedeixen l’arribada de turistes. Tampoc s’escapa d’aquesta situació el sector de la restauració, i és que, per exemple, un dels restaurants més concorreguts de l’avinguda Meritxell ha decidit no obrir almenys mentre no hi torni a haver arribada de turistes. Una mostra més de l’afectació que hi ha, ja que no és l’únic cas.
La població del Principat tampoc és aliena a aquesta situació, ja que molts d’ells, acostumats a marxar de cap de setmana, o de vacances aprofitant les de Tots Sants, es van haver de quedar al país. És el cas del Jordi i la seva família, que per aquestes dates sempre marxaven fora, i va comentar que “la situació és la que és i ens hem de resignar i esperar que es pugui tornar ben aviat a la normalitat”. Esperant per comprar castanyes, en Joan B. va comentar que “aquesta situació, de veure el centre tan buit, i amb comerços tancats un dissabte o un diumenge acaba provocant una situació de desànim” en clara referència al fet que la manca de visitants i de compres fa entrar en la mateixa inèrcia els residents.
“Entenem la situació i encara que ens hauria agradat poder anar a baix a veure la família, hem de ser responsables”, va afirmar la Laura Hernández mentre passejava amb la seva parella i el seu gos per l’avinguda Meritxell, prop de la roda de fira que ha instal·lat el comú d’Andorra la Vella i que, de nit, contribueix a donar una mica més de llum a la zona.
Les carreteres tampoc semblaven les d’un cap de setmana; tal com va confirmar el departament de Mobilitat, no es va produir ni una sola retenció durant el dissabte i el diumenge, mentre que els aparcaments propers a l’eix central registraven tres dígits per indicar les places lliures.
Corren dies complicats per a un dels sectors tradicionals del país com és el comerç per culpa de les restriccions imposades per països tercers, en un mes de novembre que ja de per si sempre havia estat difícil.