Salut
Vulneració en els drets dels discapacitats a la justícia
L’ens recomana canviar la legislació per donar més garanties a les persones vulnerables
El Comitè de Bioètica considera que s’estan vulnerant els drets dels discapacitats en no aplicar-se correctament l’article 12 del Conveni sobre els drets d’aquest col·lectiu relatiu a l’igual reconeixement com a persona davant la llei. Ho denuncia en un document en què fa una sèrie de consideracions i recomancions de bones pràctiques en relació a l’aplicació d’aquest article. El text s’ha elaborat després d’analitzar la legislació vigent a Andorra i haver fet quinze entrevistes a professionals que treballen amb persones discapacitades en els àmbits de la salut, educació, afers socials i justícia, així com amb representants de les associacions que engloben aquest col·lectiu.
El comitè, “en el context actual, arran de les diferents entrevistes realitzades i de les observacions fetes”, recomana unes modificacions més profundes de la legislació en vigor sobre la incapacitació a fi d’ajustar el marc jurídic a la Convenció, de manera “més respectuosa encara” amb els drets de les persones discapacitades i vulnerables.
Decàleg de recomanacions
Un decàleg de recomanacions que arrenca recordant que cal garantir les modalitats processals, de forma efectiva i equitativa a l’hora de protegir aquestes persones. Així indica que els procediments jurídics han de respectar les garanties i que la persona vulnerable ha de participar en el procediment de tal manera que es pugui expressar per apreciar el millor de les seves capacitats i de les seves necessitats de protecció.
Assenyala que s’hauria de garantir el dret al recurs de la persona objecte de l’internament, tant en els involuntaris amb finalitat terapèutica com en els internaments d’urgència. I que per fer-ho “és necessari revisar la legislació actual a fi de preveure mecanismes de control i de revisió periòdica dels referits internaments per part del batlle amb l’objectiu de donar més garanties a les persones”.
El comitè indica que la protecció de la persona que ho necessita s’ha d’establir de conformitat amb el respecte de les llibertats individuals, els drets fonamentals i la dignitat de la persona. I considera “imprescindible” la revisió periòdica de la mesura de protecció de la persona discapacitada i vulnerable amb l’objectiu de valorar l’evolució de la seva situació i la idoneïtat de la protecció.
També considera “imprescindible” la creació de mesures de suport per a les persones discapacitades i vulnerables que necessiten una ajuda per exercir la seva capacitat jurídica. “Aquestes mesures requereixen prèviament identificar les dificultats de les persones a fi de proposar uns suports eficients i adaptats que els permetin la comprensió de les informacions per prendre les decisions”, assenyala l’ens.
L’organisme recorda que recau prioritàriament a l’Estat garantir l’accés universal i equitatiu a les mesures de suport a totes les persones que així ho necessitin. El comitè diu que cal facilitar l’accessibilitat a tots els serveis i mecanismes per permetre a totes les persones discapacitades i vulnerables l’accés a la informació, a la comunicació, a l’entorn físic i a tots els serveis oberts al públic i que cal preveure un enfocament participatiu, amb la integració de les persones discapacitades i vulnerables, perquè “són els actors d’aquest canvi i considerem que poden decidir sobre tot allò que és del seu interès”.
Insiteix en el fet que cal revisar tota la normativa que generi discriminacions i que pugui comportar privació de drets pel motiu de deficiència o de discapacitat. I que cal crear, en el termini més breu possible, la Comissió Tècnica referida en la disposició final cinquena de la Llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat amb la finalitat de modificar la Llei qualificada de modificació de la capacitat i organismes tutelars per tal d’adaptar alguns articles al conveni.
I indiquen, per últim, que cal elaborar i aplicar unes polítiques, una legislació i unes mesures administratives que permetin concretar els drets reconeguts per la convenció amb l’objectiu de prevenir tota discriminació.
Recomanacions del comitè que tenen l’objectiu de “construir una societat veritablement inclusiva i equitativa amb les persones discapacitades i vulnerables que exigeix una conscienciació i una mobilització de tots els actors públics i privats”.