Reportatge
Els 4 anys a la Casa Blanca
Avui els Estats Units es debaten entre molt més que la presidència de Donald Trump o Joe Biden. Diversos ciutadans nord-americans residents al Principat esperen un canvi en la gestió política dels conflictes racials o de la Covid-19
Quan hi havia Bush la gent em ridiculitzava. Quan hi era Obama era molt guai. I els últims quatre anys els feia llàstima amb Trump. És interessant perquè em sento una mica com un ambaixador dels Estats Units i quan soc a l’estranger la percepció que té la gent sobre mi canvia en funció de qui és el president al nostre país”, expressa Chris Aguilar, responsable de màrqueting a Inlingua des de fa poc més d’un any. Tot i haver nascut a Mèxic, gran part de la seva vida –més de 21 anys– ha viscut als Estats Units, motiu pel qual se sent molt arrelat al país nord-americà. “M’interessen molt les eleccions. Sempre me n’informo i veig tots els debats. És l’única oportunitat que tenim per actuar i si no votem ara després no ens podrem queixar”, assegura.
En el seu cas, ja ha exercit el dret a vot per correu per a l’estat de Florida i no amaga que donarà suport al candidat demòcrata, Joe Biden. “Em fa molta por com s’ha polaritzat aquell país durant els darrers quatre anys. A mi personalment m’agrada Biden però és cert que molta gent el votarà perquè és l’únic remei perquè no guanyi Trump”, sosté Aguilar, qui assegura que els Estats Units no es poden permetre quatre anys més del seu excèntric president.
Un dels episodis convulsos del mandat de Trump, i que de ben segur molts electors tenen gravat a la retina abans d’anar a votar, és el moviment Black Lives Matter i tota la lluita antiracista que envolta la mort del ciutadà nord-americà George Floyd. Tot i no pronunciar-se al respecte de la seva intenció de vot, el jugador del MoraBanc Andorra Jeremy Senglin, natural de Kansas City, posa de manifest la importància d’un “canvi” a la Casa Blanca. “Aquest és un gran problema, però no només al meu país, sinó a tot el món. I a més ve de llarg perquè jo també ho he patit quan vaig créixer amb els meus pares”, reconeix. “Està molt bé visibilitzar-ho a les xarxes però el veritable canvi passa per anar a votar. La meva filla viu allà i desitjo que pugui ser criada en un món millor del que tenim ara”, afegeix Senglin.
Per últim, Seung Choi, una professora d’anglès que va néixer a Maryland, confessa que no votarà “perquè el procés per demanar el vot és molt farragós i és segur que al meu Estat guanyaran els demòcrates”. En aquest sentit, es mostra molt crítica amb la “inoperant gestió de l’Administració de la crisi del coronavirus” i confia que el proper president “sigui menys capitalista”.