Pandèmia mundial
La capital torna l'impost de radicació als negocis afectats pel tancament
La corporació abonarà la taxa del mes de novembre de manera directa a les empreses
El comú de la capital ha decidit fer una rebaixa de l’impost de radicació als sectors que s’estan veient afectats per les restriccions imposades pel Govern, com també pels estats veïns que no permeten l’arribada de turistes al país. La cònsol major, Conxita Marsol, va explicar en roda de premsa telemàtica ahir al matí que la mesura servirà per al mes de novembre, tot i que “si fa falta també s’allargarà al desembre” en funció de com evolucioni la pandèmia.
Marsol va indicar que la corporació vol seguir ajudant el sector del comerç i la restauració com ja va fer “durant la primera part de la pandèmia”. Els afectats, entre 700 i 800 societats de les 4.000 que hi ha registrades a la parròquia, no hauran de fer cap sol·licitud, sinó que es farà una devolució de l’import en el moment que es conegui “de quants dies parlem d’afectació”.
L’ajuda, que es va aprovar en junta de govern, suposa un cost d’entre 120.000 i 130.000 euros per a les arques públiques. La cònsol va recordar que la corporació comunal ja va acordar un seguit de mesures per a les quals es va preveure una partida de 600.000 euros, de les quals la minoria havia votat a favor en el seu moment.
També la cònsol va explicar que hi ha disponible una partida de 90.000 euros per a ajudes a les famílies, com per exemple el pagament del foc i lloc o l’exoneració dels preus de serveis com l’escola bressol, de la qual ja s’han gastat uns 53.000 euros. En aquest sentit, va destacar que enguany no hi ha un augment de les demandes respecte d’altres anys, però que en cas necessari es podria ampliar amb 40.000 o 50.000 euros més la partida.
Poblet de Nadal
En la compareixença, la cònsol va mostrar la convicció de tirar endavant el Poblet de Nadal. La corporació considera necessari poder “mantenir la il·lusió” evitant les aglomeracions tant dels ciutadans de la parròquia com també dels turistes que “confiem que puguin venir”. En aquest sentit, Marsol va recordar que s’ha decidit prescindir del tobogan gegant i de la pista de gel, com també que es prepara un castell de focs en tres ubicacions diferents de la parròquia “perquè no s’acumuli la gent”.
Davant les crítiques sorgides al voltant de la nòria gegant instal·lada a la plaça de la Rotonda, Marsol va al·legar que el seu cost és de 68.000 euros quan el túnel de llums de l’any passat en costava 135.000. La corporació va decidir substituir el túnel pel nou giny. Sobre quan podria començar a funcionar la nòria, la cònsol va recordar que ho hauria d’haver fet coincidint amb l’Andorra Shopping Festival aquest mes de novembre i que ara encara s’està en període de proves i acabant d’ultimar els protocols.
Amb tot plegat, la corporació ha previst una reducció de 150.000 euros del cost del Poblet. Tot i això, Marsol va destacar que, malgrat que s’han suspès actes com la Fira o la Festa major, “considerem que s’ha de poder celebrar i treballarem perquè es faci”. A més, va afegir que és “un dels grans actes de la parròquia” i que és un element que ha d’ajudar a “reactivar l’economia”. D’aquesta manera, va defensar que “cal tenir la parròquia preparada perquè aquest esdeveniment es pugui acabar celebrant”.