Política
El PS vol que s'ajorni l'entrada en vigor del Codi de procediment civil
Els socialdemòcrates també han presentat una esmena a la totalitat per canviar tota la llei de mesures urgents
El Partit Socialdemòcrata vol que Govern ajorni l'entrada en vigor del Codi de procediment civil, prevista per a l'1 de gener del 2021, per tal d'evitar un col·lapse a la Batllia, com ja també va manifestar al setembre el Col·legi d'Advocats. El president del grup parlamentari, Pere López, ha demanat a través d'una pregunta entrada a la Sindicatura una pròrroga, ja que "sembla difícil que pugui ser fàcil i efectiva a partir de l'1 de gener del 2021, tal com manifesten els professionals del sector".
López insisteix que Govern faciliti el treball i el debat de forma conjunta entre l'executiu, Consell General i la Justícia per solucionar la crisi del sistema judicial en lloc de gestionar-la "per via de declaracions als mitjans de comunicació" i recorda que el PS està a favor de l'aplicació d'aquest codi perquè suposarà un avanç en dret civil, però que aquesta agilització no pot implicar un col·lapse en el sistema.
El PS vol canviar tota la llei de mesures urgents
El PS ha presentat una esmena a la totalitat a la llei de mesures urgents, acompanyada d'un text alternatiu, ja que consideren que l'actual proposta del Govern "s'assembla massa a les que ja s'han fet en anys anteriors i no resol els problemes estructurals" ha afirmat el conseller general, Carles Sànchez.
Entre les principals aportacions que hi ha en el document presentat pels socialdemòcrates, hi ha la creació del registre de contractes de lloguer, que segons el també conseller Roger Padreny, "ha de ser l'eina troncal per tal de poder fer polítiques públiques". Sànchez ha afegit que "ara mateix és impossible perquè hi ha una manca d'informació en quant a preus de referència, i no hi ha cap registre ni general ni parroquial". A més a més, la presentació dels contractes seria obligatòria sota sancions en cas de no fer-ho.
Una altra de les principals novetats que presenten és la introducció del concepte d'habitatge de preu assequible. El PS a fixat aquest topall en 475 euros, que és el 30% d'1,5 vegades el llindar econòmic de cohesió social, i podria tenir incidència en els habitatges que han entrat a formar part de les ajudes del pla renova.
Finalment, els socialdemòcrates demanen un increment més elevat del salari mínim fins al 55% del salari mitjà el 2021 i arribar al 60% el 2022, així com un increment del 8,3% a les pensions, l'equivalent a la 13a paga.