Escaldes i Encamp no cobraran cap taxa per tenir gos i Canillo s'ho pensa

Andorra la Vella, Ordino, la Massana i Sant Julià de Lòria l’aplicaran el 2021 i Canillo ho està estudiant

Escaldes i Encamp no cobraran cap taxa per tenir gos i Canillo s'ho pensaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns d’Escaldes-Engordany i Encamp es desmarquen de la resta de corporacions i no cobraran cap taxa per tenir gos. Així, Andorra la Vella, Ordino, la Massana i Sant Julià de Lòria han creat una taula de treball per definir quins seran els criteris d’aplicació i marcar un cost assequible a l’impost. Per la seva banda, el comú de Canillo va no es va posicionar en l’aplicació de taxa i va manifestar que ho analitzaria amb l’equip de govern de la corporació. Aquest va ser un dels punts més destacats de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a Andorra la Vella de forma telemàtica per la pandèmia.

D’aquesta manera, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va explicar durant la roda de premsa posterior a la trobada que els comuns que han decidit aplicar l’impost ho faran sota els mateixos criteris, “unificats i anant tots a l’una”. Així, va manifestar que aquesta mateixa setmana tindrà lloc la primera reunió de la taula de treball que, a banda de definir el model d’aplicació i l’import, també pretén abordar quina norma regularà les possibles exoneracions que es preveuen en el pagament de la taxa de la tinença, les quals aniran lligades principalment als gossos considerats especials.

En concret, i lligat a aquest últim ítem, l’import podria situar-se, segons ha pogut saber el Diari, prop dels vint euros anuals. Marsol va assenyalar que la voluntat és fixar una xifra que sigui equilibrada i assumible per a tota la població i que “hi haurà tres trams de pagament en funció de les dimensions del gos, les quals ja estan classificades en el registre del Govern”.

Anàlisi per ADN de la tifa de CA

Durant la reunió de cònsols, els comuns també van acordar fer el control dels excrements dels gossos a partir de l’ADN per identificar els culpables i tenir més netes les vies de les parròquies. En aquest sentit, la cònsol de la capital va explicar que les corporacions estan tancant els contractes amb l’empresa adjudicatària i “ara s’està treballant en una modificació del reglament de l’executiu perquè totes les persones que portin l’animal al veterinari els posi el xip i també se’ls extregui una mostra d’ADN”.

Marsol va assenyalar que en principi el cost del registre l’hauria d’assumir el propietari, malgrat que des d’algunes corpo­racions s’està valorant la possibilitat de subvencionar-ne una part per als que ho registrin durant els primers sis mesos. Tanmateix, va afirmar que el cost per registrar l’ADN no és gaire elevat i se situaria prop dels 30 euros per anàlisi.

Per la seva banda, la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, va indicar al Diari que la corporació escaldenca no aplicarà aquest control, ja que considera que “suposa un procés molt feixuc i complicat”. Així, va dir que la intenció és iniciar una campanya de conscienciació i accentuar la imposició de sancions als propietaris de gossos que es comporten de manera incívica. “És injust que paguin justos per pecadors”, va dir.

LA CREU ROJA IMPLEMENTARÀ UN PLA PER OFERIR ÀPATS EQUILIBRATS

El director de la Creu Roja, Jordi Fernández, va presentar ahir durant la reunió de cònsols el projecte de l’ONG Menja + Bé, àpats a domicili, el qual té com a objectiu no només l’assistència a domicili, sinó també oferir un seguiment integral a la gent que es troba a casa. “La voluntat és que les persones confinades tinguin algú amb qui parlar i socialitzar, a banda de portar els àpats equilibrats”, va dir Marsol. I va indicar que la Creu Roja es reunirà amb cada comú per saber les seves circumstàncies i es treballarà conjuntament amb les corporacions i el Govern.

CREACIÓ D'ENERGIA NETA GRÀCIES A LES RESTES DEL SOTABOSC

Els comuns plantegen la creació d’energia neta amb les restes del sotabosc de les parròquies. Així ho va afirmar Marsol durant la roda de premsa, que va puntualitzar que d’acord amb la Llei de transició energètica les corporacions van encarregar un estudi per veure la viabilitat d’aprofitar el sotabosc per crear biomassa. Així, Marsol va comentar que l’estudi preveu com es podrien treballar les restes per crear pèl·lets, un biocombustible en forma de cilindre que es crea a través del premsat de les restes dels boscos. En aquest sentit, la cònsol va manifestar que la construcció de la planta de transformació tindria un cost de 600.000 euros, el qual s’hauria de distribuir entre els comuns i el Govern. Marsol va posar en relleu que implicaria una disminució de 2.390 tones de diòxid de carboni l’any i l’objectiu seria arribar a les 6.000 tones anuals de recursos de biomassa per “donar servei a la majoria d’edificis administratius”. Malgrat que va afirma que durant els primers anys els recursos se situarien sobre les 400 tones anuals. Per cloure, la cònsol va avançar que a la pròxima reunió de cònsols compareixerà l’empresa que ha realitzat l’estudi per aclarir els dubtes i qüestions que hi pugui haver. I va destacar que a través d’aquest projecte podríem incentivar la neteja dels boscos, prevenir incendis i obtenir energia neta reduint els nivells de contaminació. “Ara cada comú analitzarà l’estudi a fons i prendrà una decisió per posicionar-se a la pròxima trobada”, va dir Marsol.

tracking