Pandèmia mundial

Autoritzades les visites als geriàtrics

El Govern permet l’entrada d’un familiar per resident als centres sociosanitaris per l’evolució favorable de la situació epidemiològica

Autoritzades les visites als geriàtricsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern autoritza les visites als centres sociosanitaris amb l’entrada d’un familiar per resident a les residències assistides gràcies a l’evolució favorable de la situació epidemiològica al país. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que va tenir lloc de forma telemàtica, qui va indicar que les visites estaran permeses sempre que cap d’aquestes persones no presenti símptomes aguts de la malaltia o no estigui sotmesa a una mesura d’aïllament domiciliari per haver estat en contacte amb un positiu.

El titular de la cartera de Salut va puntualitzar que era necessari relaxar les mesures per als centres sociosanitaris per preservar al màxim la salut psicoemocional dels interns, els quals es troben aïllats i això els pot provocar un trastorn. Tanmateix, Benazet va explicar que els geriàtrics hauran de regular internament els seus protocols per preservar el compliment de les mesures. I va puntualitzar que tot i que les visites estan permeses des d’ahir, “hi pot haver centres que necessitin un període per adaptar les instal·lacions al nou protocol”.

Quant a l’aplicació del protocol, des d’El Cedre van enviar ahir al vespre una carta informant els familiars dels residents que a partir de dissabte es reprenen les visites als padrins seguint les mesures decretades pel Govern a l’octubre per fer front a la pandèmia. D’aquesta manera, des del centre residencial van manifestar que els visitants hauran de trucar per sol·licitar cita, que es podran demanar tres entrades a la setmana amb una durada de trenta minuts cadascuna, que es realitzaran a la sala polivalent, amb una limitació de quatre visites simultànies, i que els familiars hauran d’omplir un full de declaració d’autoresponsabilitat que els lliuraran a l’entrada del centre. I afegeixen que la direcció d’El Cedre treballa per garantir que les visites es puguin realitzar el màxim d’hores i cada dia.

Actualització sanitària

Benazet també va manifestar que des de l’actualització sanitària de dimarts passat Salut ha detectat 135 casos nous de coronavirus, una xifra que eleva el total de diagnosticats al Principat a 5.045 persones des de l’inici de la pandèmia. Tanmateix, el ministre va destacar que dimarts es van analitzar menys proves al laboratori i només es van notificar 22 casos i les registrades ahir s’han de distribuir entre els dos dies pel decalatge en els diagnòstics, fet que deixa un resultat de 75,6 positius per jornada. El nombre de malalts amb coronavirus actiu se situa en 1.236 i el de recuperats augmenta a 3.734 amb les 107 recuperacions. La xifra de defuncions es manté estable amb un total de 75.

Quant al nombre de persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, va posar en relleu que la pressió està disminuint per les cinc altes a l’hospital i les cinc de la planta Covid del geriàtric El Cedre. Així, a l’hospital hi ha un total de 28 persones ingressades, de les quals nou es troben a la unitat de cures intensives, vuit de les quals sota ventilació mecànica. Pel que fa a la taxa de reproducció del virus als set dies (rho), va exposar que ha baixat fins a 0,83. D’altra banda, Benazet va reiterar que malgrat que la pressió sobre el sistema sanitari i la taxa de reproducció del virus vagin disminuint, “necessitem unes xifres molt més baixes de contagi per poder començar a rebaixar les mesures de restricció”. I va incentivar a seguir amb les mesures per contenir l’expansió del virus.

tracking