habitatge

El PS vol girar tota la llei de mesures urgents

Demana la creació d’un registre de contractes de lloguer per tenir dades per poder legislar

El PS vol girar tota la llei de mesures urgentsPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata vol canviar com un mitjó la llei de mesures urgents que va presentar el Govern. Així ho van manifestar ahir els consellers generals de la formació Roger Padreny i Carles Sànchez durant una roda de premsa telemàtica. “Estem davant d’un projecte de llei que és molt similar als que es van fer en anys anteriors; però la situació que estem passant ara mateix no hi té res a veure”, va afirmar Sànchez. Aquest és el motiu principal que van esgrimir els dos consellers socialdemòcrates per anunciar la presentació d’una esmena a la totalitat i tampoc no van dubtar a afirmar que “el text no ens agrada”.

La proposta política dels socialdemòcrates, però, va més enllà, i acompanyant la petició de canvi total del text legislatiu hi havia un text alternatiu amb una sèrie d’aportacions que no tenia el projecte de llei inicial. Entre les principals millores fetes Sànchez en va destacar una, el registre de contractes de lloguer. Per al socialdemòcrata, “aquesta és una eina imprescindible per tal que puguem tenir dades reals i saber com està la situació del mercat de lloguer”. Així doncs, entre les principals aportacions que segons Sànchez i Padreny podien fer amb aquest registre hi ha la possibilitat de poder fixar un preu de referència de lloguer, i comptar amb estadístiques suficients per tal de poder realitzar polítiques d’habitatge “basades en dades reals i les necessitats que hi pugui haver al país”.

Un altre dels canvis que proposen des de la bancada del PS és amb relació a les pròrrogues dels contractes de lloguer. En aquest sentit, en lloc de la de només un any com té el projecte de llei, el que demanen és que “la pròrroga sigui de la mateixa durada que el contracte que ha expirat i com a mínim d’un any de durada”, va afirmar Sànchez. A més a més, proposen introduir el preu d’habitatge assequible que “és un concepte que ja s’està emprant en alguns llocs com a Barcelona”. En un primer moment, aquest només es faria servir per a aquells habitatges que es vulguin acollir al pla Renova, i es calcularia agafant com a referència el 30% d’1,5 vegades el llindar econòmic de cohesió social, un import que ascendeix a 427 euros. La proposició inclou també un règim sancionador.

Més salari i pensions

La proposta de llei de mesures urgents dels socialdemòcrates, però, aborda més temes que no pas el de l’habitatge. Padreny va exposar les necessitats d’anar més enllà en els salari mínim i de les pensions. “Proposem que es realitzi un augment fins arribar al 55% del salari mitjà per a aquest 2021 i un segon increment que permeti arribar el 2022 al 60%, com s’estableix a la Carta Social Europea”. Una altra de les mesures que demana abordar el conseller Padreny és la de l’increment de les pensions. En aquest sentit, des del PS van proposar que s’incrementessin en un 8,3%, que “seria equivalent a la tretzena paga, que és una reivindicació històrica dels nostres pensionistes”. En cas de no prosperar els socialdemòcrates hi van presentar esmenes parcials.

UN AJORNAMENT DEL CODI DE PROCEDIMENT CIVIL

En un altre dels fronts polítics, el president del grup del PS, Pere López, va presentar una pregunta parlamentària demanant si no seria necessari debatre conjuntament entre el Consell General, el Govern i el poder judicial sobre l’entrada en vigor del nou Codi de procediment civil. En aquest sentit, en la seva argumentació, els socialdemòcrates citen particularment les paraules del cònsol menor d’Encamp i reputat advocat, Jean Michel Rascagneres, en aquesta mateixa direcció, la de l’ajornament. López va recordar que “l’entrada en vigor del Codi de procediment civil ha de permetre agilitzar el sistema, però això no pot implicar un col·lapse”. Malgrat aquesta petició d’ajornament, els socialdemòcrates van recordar que ells estan a favor de l’entrada en vigor del codi, però no en aquest precís moment. I van aprofitar per recordar que ara fa tot just un any ja se’n va retardar l’aplicació per la manca de mitjans i recursos per tal de posar-lo en funcionament correctament.

tracking