Pandèmia mundial

Gossos contra la Covid

El projecte K-anary treballa perquè els cans sanitaris i de biodetecció puguin exercir com a autèntics caçadors de casos de coronavirus. El sistema de rastreig caní ja s’està utilitzant en diversos llocs del món, com ara Xile o Dubai.

Gossos contra la CovidK-ANARY

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Gossos per aturar la pandèmia. Aquesta és la proposta en la qual està treballant el projecte K-anary. Un dels principals exponents, el català Josep Peris, defensa que els animals, amb un bon ensinistrament, poden arribar a detectar aquelles persones que tenen la Covid-19 per l’olor de la seva suor i d’aquesta manera ser molt més ràpids que qualsevol altra metodologia de cribratge.

En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, havia indicat que s’estaven estudiant totes les vies per cribrar i aquesta n’és una més. Si les agendes no canvien, està previst que divendres K-anary presenti el full de ruta a l’executiu per ser estudiat i veure si pot encaixar en l’estratègia andorrana de lluita contra la pandèmia. “Si ens hi posem, en quatre setmanes podem tenir un equip caní que serveixi per fer d’Andorra un territori lliure de Covid-19”, va explicar Peris. Durant els sis mesos del projecte en funcionament s’han estudiat diferents vies perquè els cans puguin identificar la Covid i es va treballar en tres vies: saliva, orina i suor. Peris va exposar que “la suor és la millor perquè no hi ha cap risc de contagi”.

La proposta per a Andorra consta d’una trentena de gossos perfectament ensinistrats i quinze tècnics. Aquesta, però, no és la primera experiència al món que hi hauria d’animals canins intentant detectar casos de Covid. El primer lloc on es va posar en pràctica va ser a Xile, on una part de la unitat canina dels carabiners va rebre aquest ensinistrament i ja s’està utilitzant. Un altre dels llocs on s’implementa un projecte similar és a Dubai, on també hi ha gossos anti-Covid.

Tot i el degoteig de països que ja estan estudiant aquest sistema, K-anary el proposarà a Andorra perquè per les dimensions del país i el fet de comptar amb dues entrades frontereres pot facilitar la feina. A més a més, el projecte va acomp­anyat d’una app on, a diferència del radar Covid espanyol que notifica els casos de persones contagiades, s’informaria de qui no té Covid. K-anary, com els ocells que salven vides a les mines, vol fer dels gossos l’avantguarda contra el virus.

tracking