Pandèmia mundial
L'empresa amb risc de viabilitat podrà fer ERTO
Jover afirma que s’està treballant per “objectivar” aquest requisit i atendre la demanda empresarial
El Govern està treballant per atendre la demanda de les empreses que volen tornar a aplicar ERTO a les plantilles per pal·liar la caiguda del negoci que suposa no tenir turistes i que reclamen una flexibilització dels requisits previstos a la legislació. Així ho va exposar el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, que va recordar que la llei permet a una empresa tornar a sol·licitar la suspensió del contracte o la reducció de la jornada de treballadors si demostra una caiguda de la facturació del 50% en els mesos anteriors a la petició (ara seria de l’abril al setembre) o si bé acredita que la viabilitat del seu negoci està en perill. I és aquest segon requisit el que esdevindria una oportunitat perquè empreses de sectors com el del comerç i l’hoteleria poguessin beneficiar-se un cop més dels ERTO, atès que el de la caiguda de la facturació és més complex d’acreditar pels bons resultats de la campanya turística d’estiu.
Jover va aclarir que primer cal “objectivar el màxim possible” què vol dir exactament que la viabilitat d’un negoci està en perill, i que en això estan treballant els ministeris d’Economia i Finances amb la col·laboració del Col·legi d’Economistes. “Aquest element ens ha de donar certa flexibilitat de negocis que no estan arribant a aquest 50% de caiguda de la facturació però que en canvi per altres circumstàncies del propi negoci poden tenir dificultats en aquesta aturada de l’activitat, per poder-los ajudar i poder-los treure aquesta càrrega que és la càrrega salarial que poden tenir associada o com a mínim una bona part”, va afirmar.
UN COP ECONÒMIC PERÒ RELATIVITZAT PER L'ÈPOCA
Jover va evitar fer estimacions sobre l’impacte que tindrà la pèrdua de turistes per les restriccions de mobilitat als països veïns en l’evolució del PIB.”Tenim la mateixa dificultat i grau d’incertesa de tota la crisi sanitària”, va afirmar. I si bé va apuntar que l’impacte econòmic serà “important”, també va matisar que la sort relativa ha estat que les mesures hagin arribat al novembre, quan encara és temporada baixa. “És un impacte important però no tan significatiu com si fos temporada alta”, va indicar. El ministre sí que va explicar que després de l’estiu s’estava en un escenari millor que el que s’havia previst com a més optimista i això malgrat que la situació sanitària no era pas l’esperada, perquè el rebrot es preveia per a la tardor i ja va començar a mitjan juliol. Després van arribar els bons resultats dels ponts festius del setembre i del 12 d’octubre en una situació sanitària cada cop més complexa i ara “és difícil saber l’impacte del segon rebrot”. Jover va apuntar que no queda més que estar atents a la situació, però que s’ha demostrat que hi ha protecció per evitar que el turisme sigui un vector de contagis i que es podrà reactivar ràpidament quan els veïns aixequin les primeres mesures.