Reportatge

Reinventar-se musicalment

L’Escola de música de les Valls del Nord, amb el nou coordinador, Juli Barrero, prepara un conjunt de tallers i activitats musicals de cara al segon trimestre per “sortir del convencionalisme d’una escola clàssica” sempre que la situació pandèmica ho permeti.

Reinventar-se musicalmentEDUARD COMELLAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tallers familiars, rítmics, tradicions i semiprofessionals. Aquests són els quatre grans blocs que volen treballar de cara al segon semestre des de l’Escola de música de les Valls del Nord. El curs s’ha iniciat amb la meitat dels alumnes que l’any passat –al juny n’hi havia 120 i ara hi ha 60 matriculats–, amb un equip professional coordinat per Juli Barrero i sota la direcció de Montse Checa.

Els comuns de la Massana i d’Ordino cal recordar que van obrir un concurs públic per externalitzar la gestió del centre, que finalment va quedar desert. En aquest sentit, Barrero va ser l’escollit per dinamitzar i programa el futur de l’escola. El conseller de Cultura massanenc, Guillem Forné, va explicar al Diari que la decisió d’escollir el nou coordinador té a veure amb “el bagatge i l’aspecte cultural que té a les escoles de música”. De fet, el mateix Barrero considera que “intento donar una nova visió i obrir el centre al món actual, sense deixar les classes tradicionals”.

Classes de beatbox, body percussion, aprendre a enregistrar amb eines digitals o com sonoritzar sense necessitat d’un tècnic de so. Aquestes són algunes de les noves qualitats i disciplines que es tenen en ment a hores d’ara. Això sí, sempre que la situació sanitària ho permeti.

“Estem en un moment en què la cultura és crucial i transcendental, però hem de jugar amb l’equilibri de la inversió que hem de fer”, diu Barrero. En aquest sentit, fa referència que s’ha de buscar l’estabilitat econòmica i que s’ha de tenir en compte que en ser un ens públic “no podem estar malgastant els diners”. I hi ha un valor afegit, afirma Forné. “Som conscients que hi ha famílies que ho estan passant malament i creiem que amb aquests tallers es dona l’oportunitat de conèixer noves aptituds i disciplines”. A més a més, algunes de les classes poden tenir la durada de dues sessions, una setmana o fins i tot un mes. Això suposa un cost econòmic diferent. “El més important és que avancem i sortim del convencionalisme d’una escola de música clàssica”, assegura Forné.

Tot plegat amb el suport dels dos comuns que confien en el nou projecte, que “malgrat que sigui una mica una prova pilot podria ser que aquest format de tallers, sense deixar de banda les tradicionals, arribi per quedar-se de cara als pròxims cursos escolars”, matisa el conseller.

L’escola va obrir el mes de setembre complint estrictament les normes de seguretat i confien que podran avançar en el curs amb normalitat si la situació no es desboca. De fet, la intenció és que les noves formacions siguin presencials, garantint sempre la higiene i el correcte condicionament de l’espai. A tall d’exemple, Barrero exposa un taller d’ukelele en família a càrrec d’una companyia de Barcelona, en què un dels punts essencials de la contractació és que hi hagi al cent per cent les garanties.

Sembla doncs que malgrat la situació extraordinària l’equip del centre aconsegueix reinventar-se amb noves possibilitats i així avançar cap a un futur ara mateix incert.

tracking