contaminació

Medi Ambient preveu haver assolit la 'neutralitat carboni' en 30 anys

L’objectiu és aconseguir un equilibri entre les emissions contaminants i la seva absorció

Medi Ambient preveu haver assolit la 'neutralitat carboni' en trenta anysSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, van presentar ahir en roda de premsa les línies bàsiques de l’estratègia energètica nacional de l’energia i del canvi climàtic, la qual preveuen aprovar a final d’any amb l’objectiu de recollir i impulsar les mesures necessàries per assolir la neutralitat carboni el 2050. “Ens tornem a posar al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic amb una estratègia ambiciosa i treballada de manera transversal”, va afirmar la ministra.

En aquesta línia, Miquel va indicar que el full de ruta consta de cinc programes, els quals estan dissenyats per arribar a un equilibri entre les emissions contaminants i la capacitat d’absorció d’aquestes. I va posar en relleu que Andorra no es troba aïllada de les conseqüències del canvi climàtic, ans al contrari, el director va puntualitzar que en els darrers cinquanta anys s’ha observat un augment de 0,36 graus per dècada i una disminució en les precipitacions, un impacte que, segons el director, “tindrà pes a casa nostra”, ja que els estudis demostren que els territoris on més afecta l’increment de temperatura és a les cotes més altes.

Entre els punts més destacats de les línies bàsiques de l’estratègia hi figura la creació d’un mercat nacional de crèdits de carboni, a través del qual es podria disminuir l’impacte de les emissions, i l’aplicació d’altres eines de fiscalitat, com la instauració d’un fons verd, com preveu el pla de Govern Horitzó 23. Miquel també va exposar que les accions que estan relacionades amb la transició social són un element clau en l’assoliment dels objectius marcats en l’estratègia. “És necessari que la ciutadania sigui conscient dels fenòmens climàtics perquè la conscienciació de la població assegura que s’implementin i evolucionin les mesures per pal·liar els efectes del canvi climàtic”, va explicar.

D’altra banda, la titular del ministeri de Medi Ambient va manifestar que l’executiu i les administracions comunals treballaran de forma conjunta per implementar el projecte per a l’aprofitament del sotabosc i així poder crear pèl·lets, energia neta de biomassa.

tracking