PANDÈMIA MUNDIAL
Desconcert dels docents per fer tests als alumnes
Direccions i professors asseguren desconèixer que l’executiu té intenció que siguin ells els responsables de cribrar els alumnes
Les declaracions del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en què informava que seran els docents i el personal de les escoles els encarregats de cribrar els alumnes, ha generat desconcert entre els professionals del sector. El Sindicat d’Ensenyament Confessional (SEC) assegura que estaven informats que el Govern volia dur a terme aquesta metodologia, mentre que el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) al·lega tenir completament desconeixement i que des del ministeri ningú s’ha posat en contacte amb ells. El que sí que sembla clar és que la majoria de professors estarien en desacord en considerar que s’escapa de les seves competències.
La presidenta del SEC, Marta Dejuan, va explicar al Diari que abans de Tots Sants havien tingut una reunió amb membres de l’executiu per traslladar pors i inquietuds dels docents. “Ens van informar en aquesta trobada de la mesura. Pensem que nosaltres no tenim les competències professionals. Tenim altres feines a fer”. Tot i això, Dejuan, a favor del Govern, va matisar que “penso que al final es resoldrà bé i volen vetllar per la seguretat de tots”.
Per la seva banda, Anna Mundó, del SEP, va reiterar que la notícia arribava amb sorpresa i va mostrar la seva incomprensió del perquè no se’ls havia notificat. “Hem d’esperar que el Govern ens ho expliqui bé perquè ens hem assabentat per la premsa”. Mundó, que va ser prudent, va manifestar que “esperarem que els afiliats es posicionin i si ells estan d’acord amb aquesta mesura, nosaltres seguirem endavant. Per contra, si no hi estan d’acord, lluitarem perquè s’eviti”.
També des dels centres educatius, les paraules del titular de Salut han causat preocupació i auguren que poden sorgir diversos errors malgrat que hi hagi una formació tenint en compte que un docent no és un especialista.
La directora de segona ensenyança de l’escola andorrana d’Ordino, Sandra Tudó, va exposar que sabien que s’estava estudiant la mesura, però que “no és tan evident que ho haguem de fer”. A més, va incidir en la necessitat que, en cas que finalment hagin de ser ells qui realitzin el test, “que puguin ser voluntaris, tal com es va fer en el cribratge massiu”. A favor del Govern va matisar que “està bé que es puguin fer proves al centre per detectar els casos més ràpidament, però penso que potser hi hauria d’haver un sanitari que pogués supervisar el seu funcionament”.
La directora de l’escola andorrana de Batxillerat, Dolors Carmona, va indicar que “s’ha de veure si finalment es demana la nostra col·laboració o si es converteix en una tasca inherent”. Carmona, que va apel·lar a esperar que hi hagi les directrius clares per part del ministeri abans de posicionar-se, va instar que “es valori i es tingui en compte l’impacte que pot tenir. No s’haurien de barrejar matèries”.
Per part del col·lectiu dels pares i mares, el president de l’AMPA de primària del María Moliner, Carlos Fernández, va exposar que la prova que es realitza amb saliva “seria una manera de tenir un control més elevat i suposaria que més alumnes es facin el test”. Tot i això, a títol personal va al·legar que “a mi em faria por haver de posar un pal pel nas a una persona”. En aquest sentit va indicar que si els docents reben una formació “suposaria agilitat en la detecció de casos” però que “dubto que els professors vulguin. S’ha de tenir en compte que se’ls està posant en risc perquè s’han d’apropar molt als infants”.
CATALUNYA FA UN PAS ENRERA AMB L'AUTOCRIBATGE
La mesura que està estudiant l’executiu va ser motiu de moltes crítiques i queixes per part del col·lectiu de docents de Catalunya després que la Generalitat volgués que els alumnes de secundària i postobligatòria es fessin ells mateixos la mostra per a la prova PCR, sota la supervisió dels professors. El govern català tenia com a objectiu alliberar el personal sanitari per així destinar-lo als centres d'atenció primària. Finalment, però, la Generalitat, el mateix dia en què Benazet presentava la nova mesura, va decidir rectificar amb les automostres dels alumnes i va concretar que les proves estaran supervisades per personal sanitari quan hi hagi un positiu a la classe. En aquest canvi de full de ruta, s’ha de tenir en compte que els sindicats de professors i directors de centre es van queixar reiteradament incidint en el fet que els professors no tenien la necessitat d’encarregar-se de fer aquesta tasca.