pandèmia mundial

Els psicòlegs alerten de l'efecte que pot tenir celebrar el Nadal a distància

Consideren que s’incrementaran els pensaments negatius i recomanen desdramatitzar

Els psicòlegs alerten de l'efecte que pot tenir celebrar el Nadal a distànciaCOPSIA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi de Psicòlegs afirma que celebrar el Nadal sense poder-nos reunir amb la família és una situació que “sense dubte” per a moltes persones generarà tristesa, nostàlgia i un augment dels sentiments negatius per la fredor de les festivitats. Així ho va afirmar al Diari la secretària de la Junta de professionals de salut mental, Sònia Bigordà, davant del que ella considera el més que probable allargament de les restriccions a causa de la pandèmia.

Bigordà va exposar que a un mes de l’inici de la festivitat que reuneix més grups de persones en un espai, moltes famílies s’estan plantejant com organitzaran els dinars i sopars tradicionals, sobretot tenint en compte les mesures adoptades pels territoris veïns per fer front a la propagació del virus. “Haurem de trobar la manera de lidiar amb el virus i els efectes col·laterals que es generaran en l’àmbit emocional amb la celebració d’un Nadal diferent del que coneixíem”, va indicar.

Amb tot, la psicòloga va destacar que des del col·legi recomanen desdramatitzar i evitar els pensaments catastròfics, els quals “ens allunyen de la realitat” i “ser curosos i responsables amb la situació sanitària que estem vivint en l’àmbit mundial”. I va assenyalar que “l’ésser humà té una gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies més adverses” i en aquests moments “tocarà ser creatius i afrontar aquesta realitat per a sortir-ne més reforçats sense caure en l’apatia i els pensaments negatius que encara generen més malestar”.

En aquesta línia, Bigordà va manifestar que els nuclis familiars hauran d’aprendre a relacionar-se i veure’s en la distància, tal com va succeir durant el primer confinament al mes de març, en el qual les famílies van aprendre a comunicar-se a través de les xarxes socials, les videoconferències i tot el relatiu a les noves tecnologies que permeten sobrepassar les barreres de la distància i el temps. “Ja ens vam trobar en una situació semblant fa vuit mesos i haurem de tornar a aplicar l’aprenentatge que en vam extreure per veure als éssers estimats tot i la distància”, va dir. Finalment, Bigordà va comentar que “no hem d’obviar els problemes i el patiment, sinó buscar la millor forma per superar-ho”.

tracking