reportatge
La paraula que glaça la sang
El càncer és una malaltia que fa por, però també és molt comuna i cada vegada ho és més. El doctor Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia mèdica de l’hospital Vall d’Hebron, destaca que això es deu al nostre estil de vida i a la creixent esperança de vida.
El càncer és una malaltia que fa por, però malauradament també és una patologia molt comuna. I és que, tal com apunta el doctor Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia mèdica de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, “la incidència del càncer ha anat creixent en els darrers anys, entre altres motius, pels factors de risc com l’estil de vida i perquè també cada vegada vivim més anys”. En aquest sentit, apuntava que “tot i que l’índex de supervivència de càncer millora cada any, aquesta malaltia s'ha convertit en la segona causa de mortalitat al món amb uns 18 milions de nous casos diagnosticats i més de 9,6 milions de morts relacionades amb tumors a l'any. Es calcula que 1 de cada 5 homes i 1 de cada 6 dones patiran un càncer a la seva vida”.
D’altra banda, el doctor, que també és director de l’Institut d’Oncologia del mateix centre (VHIO), destacava que els últims estudis detallen que el càncer és responsable d'1 de cada 6 morts al món i apunten que en les pròximes dues dècades el nombre de nous casos augmentarà al voltant d'un 60% i arribarà a aconseguir els 29,5 milions l'any 2040. Afortunadament, però, segons subratllava Tabernero, en l’última dècada també “hem assistit a avenços científics sense precedents: cada vegada coneixem més les característiques dels tumors, el seu genoma, i això ens ha permès dissenyar estratègies terapèutiques dirigides a mutacions concretes, desenvolupar nous tractaments contra alteracions específiques i ens ha permès aterrar a la realitat la medicina de precisió, cada cop més personalitzada”.
Tanmateix, han aconseguit monitorar l’evolució dels tumors a temps reals i disposar d’una fotografia de com es comporten amb una sola mostra de sang o la immunoteràpia, que ha estat una gran revolució en el tractament de la malaltia, i tal com exposava el doctor, “amb la que estem investigant com ajudar el nostre cos a lluitar contra les cèl·lules tumorals”.
Uns avenços que no haurien estat possibles sense tecnologies d’última generació com, per exemple, l’aplicació del Big Data, que “ens ha permès caracteritzar els subtipus de tumors, conèixer millor com són i com es comporten, i poder desenvolupar tractaments més a mida”. A més, “també podem disposar de més resultats i de forma més ràpida”, explicava Tabernero per afegir que “al VHIO disposem d’un programa de prescreening molecular, finançat per la Fundació FERO i recolzat aquest any per Andbank, que és un referent internacional, gràcies al qual és possible detectar mutacions en els pacients. En els seus inicis, aquest programa va començar analitzant 270 mutacions i ara podem analitzar més de 2 milions i mig de posicions del genoma per veure si hi ha mutacions”.
“Hem avançat molt en els darrers anys, però cal seguir apostant per la recerca i invertint-hi més, especialment des de les administracions públiques”. Paral·lelament, incidir en la prevenció i en el diagnòstic precoç és fonamental: “lluitar contra l’obesitat i el sedentarisme, una dieta mediterrània i equilibrada, evitar tabac i alcohol, controlar l’exposició solar i a tòxics. Si seguíssim aquests consells podríem reduir fins al 40% dels tumors”.
Andbank i el càncer
Ja fa temps que Andbank va centrar els seus esforços en la lluita contra el càncer i, segons Ricard Tubau, CEO del Grup, ho van decidir arran de la mortalitat de la malaltia per “ajudar en la investigació per la cura, tractaments i millorar el diagnòstic”. Actualment fa set anys que col·laboren amb la fundació FERO que es dedica a la recerca oncològica i que dona suport a projectes líders a àmbit mundial.