PANDÈMIA MUNDIAL

Sobrecàrrega de feina dels metges referents

El Col·legi de Metges afirma que es troben en una situació de col·lapse per l’atenció a malalts de coronavirus i a la resta d’usuaris

Sobrecàrrega de feina dels metges referentsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els metges d’atenció primària tornen a estar sobrecarregats per l’atenció sanitària per la pandèmia del coronavirus i la resta de patologies. Així ho va afirmar el president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda, qui va manifestar que des del ministeri de Salut s’ha d’entendre que el col·lectiu no només es dedica als casos de la Covid-19, “també hem de donar resposta a altres patologies”. En aquest sentit, va exposar que “vivim una situació de col·lapse per la incrementació de la feina en els darrers mesos”, malgrat que va puntualitzar que gràcies al descens dels contagis en les últimes setmanes “ens ha reduït una mica el nivell de saturació”, però “hi segueix havent una sobrecàrrega important, ja que quan demanes hora al metge d’atenció primària hi ha un retard important en el moment de donar la cita”.

Touceda també va posar de manifest que “lamentablement” fa temps que la junta del col·legi no està en contacte amb el ministeri de Salut. “Nosaltres teníem una sèrie de reunions periòdiques amb el Govern, però ja fa més de sis mesos que no tenim una reunió periòdica amb el nostre interlocutor, suposo que fruit de la pandèmia i la sobrecàrrega de feina que tenim ”, va indicar. I va puntualitzar que, a causa d’aquest fet considera “normal” que el ministeri no tingui constància de “la situació que estan vivint els nostres professionals de la Salut”. Tanmateix, va comentar que des del col·legi tenen algun representant en les comissions de treball de l’executiu, però “només es tracten temes molt relacionats amb la crisi sanitària i la seva gestió, i no es parla de tot el relacionat amb la feina diària del col·lectiu”. El president també va assenyalar que la situació que estan vivint no només afecta els professionals de la salut, “sinó que el col·lapse de feina també es troba al Govern i al ministeri”.

Manca de formació

Touceda va reiterar que un altre dels factors que té incidència en el col·lapse en l’atenció sanitària és la càrrega burocràtica que suposa l’adaptació al nou model de Salut. “El sistema del metge referent ens ha generat un increment de la feina que, sumat a la gestió dels pacients ens aboca a uns nivells de gestió que ens compliquen la feina diària com a referents de la medicina primària”, va manifestar.

Així doncs, el facultatiu va apuntar que en l’aplicació del nou sistema han mancat formacions als professionals. “Les explicacions per instaurar el model van ser molt minses, no vam acabar d’entendre com funcionava i ara ens ajudem conjuntament per poder agilitzar els tràmits”, va dir. I va matisar que els professionals estan aprenent a utilitzar l’aplicatiu informàtic a poc a poc, “cada dia que l’hem d’utilitzar aprenem una cosa nova que no sabíem com funcionava”. Touceda va explicar que “de tant en tant des del ministeri ens enviem algun document formatiu, però no és suficient. Necessitem una formació sòlida”. Per cloure, va indicar que el col·lectiu fa temps que demana “una dinamització dels tràmits burocràtics per agilitzar-los”.

ASSAMBLEA GENERAL TELEMÀTICA PER SABER LA SITUACIÓ DEL COL·LECTIU

El Col·legi de Metges està preparant la celebració d’una assemblea general telemàtica amb tots els professionals de la salut per saber com es troba el col·lectiu. Així ho va informar Touceda, qui va manifestar que la voluntat en un inici era dur a terme una trobada presencial, però “la pandèmia no ens ho permet i per aquest motiu vam buscar una eina informàtica per fer la reunió”. El president dels professionals va explicar que l’assemblea servirà per posar en comú els neguits dels metges de totes les branques per poder prendre accions al respecte, així com fer les demandes que siguin necessàries al Govern. “Tenim molts col·legiats i creiem que l’àmbit d’aplicació de l’assemblea serà molt important, ja que des de la junta veiem necessari saber com se senten els nostres companys, si es troben sostinguts per l’administració i quines disfuncions es podrien tractar per millorar la nostra situació com a referents de la salut al país”, va manifestar. En la mateixa línia, va destacar que “és una eina tècnicament democràtica per donar veu a tot el col·lectiu, sobretot arran de la crisi sanitària”. I va puntualitzar que hi ha branques que parlen internament entre elles, “però creiem important posa en comú totes les opinions per millorar”.

tracking