pandèmia mundial
Andorra tindrà accés a la vacuna que ha mostrat un 90% d'efectivitat
El ministre de Salut explica que el fàrmac del laboratori Pfizer fa part del projecte Covax
La farmacèutica Pfizer i el grup BionTech van anunciar ahir que tenen una vacuna contra el coronavirus que presenta un 90 per cent d’efectivitat. Els resultats es van obtenir del darrer assaig de fase 3, que és l’última abans de demanar-ne formalment l’homologació.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir en roda de premsa que es tracta d’una de les vacunes previstes en el projecte Covax a les quals Andorra tindrà accés a través de França i Espanya, ja que se subministraran a la Unió Europea, igual que la d’Oxford. “Ens alegrem del resultat, però es troba en una fase molt inicial”, va indicar el ministre de Salut. Benazet va destacar que el nombre de persones que han participat en l’assaig encara no és suficient segons l’FDA perquè es consideri segura i eficaç. Amb tot, va precisar que “els resultats preliminars encarrilen un futur amb una vacuna que segurament serà segura i que molt probablement es reproduirà en altres vacunes que també s’estan treballant”.
A l’assaig hi han participat 43.538 persones de les quals 94 ho han fet en aquest darrer estudi, on només vuit s’han contagiat de Covid després d’haver rebut la vacuna en dues dosis amb tres setmanes de diferència.
De la seva banda, el president i director executiu de Pfizer, Albert Bourla, va destacar que “és un gran dia per a la humanitat”, que s’està a un pas “d’un avenç molt necessari per posar fi a aquesta crisi de salut mundial”, i que “és una victòria per a la innovació, la ciència i un esforç de col·laboració global”. Bourla va agrair la participació de tots els voluntaris i va explicar que es continuaran recollint més dades a mesura que l’assaig continuï i que preveuen produir a escala mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes aquest any i fins a un màxim de 1.300 milions el 2021.
La farmacèutica també va informar que en aquestes anàlisis no s’han detectat contratemps de seguretat i en un comunicat oficial de la companyia van indicar que es plantegen sol·licitar a l’Agència d’Aliments i Fàrmacs del govern estatunidenc una autorització d’emergència a final d’aquest mes.
La Unió Europea, des de l’Agència Europea del Medicament, està avaluant de manera contínua aquest producte, igual que el del seu rival AstraZeneca, per aprovar-lo de manera automàtica quan es tinguin dades mèdiques suficients de l’efectivitat.