pandèmia mundial
Els tests escolars els durà a terme personal sanitari
Benazet assegura que no hauran de fer una tècnica que no sigui de la seva competència
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, assegura que encara s’estan acabant de decidir els protocols que s’utilitzaran pel que fa al cribratge als centres escolars a partir del mes de desembre. En tot cas, però, aquests tests no “perjudicaran els docents”. Benazet, en compareixença per informar de l’actualització sanitària ahir la tarda, va manifestar que s’està treballant en l’operativa a seguir perquè siguin els professionals de l’àmbit de la Salut els encarregats de realitzar els tests nasofaríngics.
El titular de Salut va reiterar que el Govern no té la intenció que “cap persona que no tingui les competències per aplicar una tècnica sigui requerida a fer-la”, i que en l’anterior roda de premsa “segurament em vaig expressar malament”. En aquest sentit, Benazet va apuntar que en tot moment “parlava en termes generals” fent referència a tots els sectors que comptaran amb aquests cribratges i, un vegada més, va al·legar que no hi ha cap decisió ferma.
Varis protocols sobre la taula
Tot i això, el ministre sí que va informar que la decisió final també s’establirà en funció de si l’executiu disposa de tests d’antígens per mostra per saliva o bé només compta amb els tests nasofaríngics. Benazet va remarcar que “hi ha tots els escenaris sobre la taula per anar-los analitzant”, i que si bé és cert que en aquests darrers es necessita personal sanitari, “si és per saliva no és necessari”. Va confirmar que al sistema educatiu els interessa poder fer els tests per saliva “perquè són més còmodes”. De fet, el ministre va matisar que els tests per saliva són els que un futur han de servir per tenir controlat el virus al conjunt de la població.
Tot i aquesta voluntat, va expressar que el mes probable és que s’hagin de començar els cribratges amb la prova TMA amb saliva i el test d’antígens per nasofaringe i “després ja s’aplicaran els tests ràpids per saliva” a mesura que es rebin les proves. “Tenim poc temps per definir quin serà el full de ruta a utilitzar d’aquí al desembre i per això tenim tots els escenaris possibles”, va manifestar, al·legant que “amb aquest poc temps que tenim poden arribar a canviar les tècniques” però que igualment “hem de tenir suficient temps per poder controlar la pandèmia”.
Amb tot plegat, el titular de la cartera sanitària va exposar que la voluntat és que els alumnes puguin fer les classes amb la màxima normalitat possible i que un dels objectius pels quals s’està treballant és precisament per “aconseguir tenir el mínim d’aules possibles confinades”.
També el ministre va manifestar que malgrat la polèmica generada el cap de setmana passat i la incertesa per part del col·lectiu, s’està en comunicació constant amb el ministeri d’Educació, encapçalat per Ester Vilarrubla, i va reiterar que en tot moment es tindrà en compte l’opinió del sector educatiu per acabar de determinar els protocols.
Benazet va concloure la seva compareixença recordant una vegada més que l’estratègia que es vol emprar als centres escolars té a veure amb la decisió del Govern de cribrar el 40 per cent de la població setmanalment durant la temporada d’hivern.
EL PS DEFENSA QUE ELS PROFESSORS NO HAN DE FER ELS TEST
El Partit Socialdemòcrata no veu adequat carregar als docents més responsabilitats, com ara la tasca de realitzar el cribratge que, al seu entendre, ha de ser realitzada pel personal sanitari amb la formació pertinent, amb la capacitat de gestió de les mostres i amb les dades adequades per fer les proves. El partit lamenta que s’anunciïn mesures sense comunicació prèvia, ni la concertació amb les persones afectades per les decisions. El PS va manifestar el suport al col·lectiu i va recordar que està contínuament exposat i que és un dels que compten amb menys material de protecció.