Finances

Andorra, vintè país del món més competitiu en fiscalitat

Jover es marca el repte de seguir millorant a l’índex Paying Taxes, integrat per 191 països

Andorra, vintè país del món més competitiu en fiscalitatSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra és el 20è país més competitiu en l’àmbit fiscal. Així ho demostren les dades relatives a l’índex Paying Taxes, que és l’ítem que s’empra des del Banc Mundial per conèixer la situació impositiva que hi ha entre els 191 països que s’hi sotmeten. Sobre el mateix, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, va destacar que “es mira quina fiscalitat hauria de suportar una empresa mitjana que s’instal·lés a diferents països. I no només la pressió fiscal, sinó també la complexitat administrativa”. A tall d’exemple, cal destacar que el Principat se situa just darrera del Canadà, però davant de Suïssa.

Així doncs, segons els quatre ítems analitzats per la consultora PwC, que els porta a terme, el Principat se situa per sobre de la mitjana global en tots ells i millora les dades de la Unió Europea en dos. En aquest sentit, el director de Tributs i Taxes, Albert Hinojosa, va dir que, d’una banda, Andorra destacava tant pel nombre de pagaments, 10, com pel nombre d’hores emprades en la gestió, 135, situant-se per sota de la mitjana de la Unió Europea, que en ambdues categories se situa en 10,9 i 161, respectivament, així com en el percentatge de la càrrega impositiva, que és del 26,4%. En aquest darrer cas cal tenir en compte que l’IGI o l’IRPF no hi són comptats, però sí la cotització empresarial a la CASS. Però se situava per sota de la mitjana comunitària en relació amb la gestió postpagaments.

Jover, però, va precisar que “l’estudi conté limitacions i s’analitza un cas concret que consta d’una empresa fictícia de 60 treballadors”, i que aquest exemple “en molts països suposa una empresa petita o mitjana, i aquí per les característiques del teixit empresarial seria una empresa ja important”. No obstant això, el titular de Finances va destacar la importància del resultat i va dir que “un dels principals objectius de participar a l’índex Paying Taxes és atreure inversió estrangera sobre la base de la competitivitat fiscal”.

La posició actual, però, no és suficient per a Jover, que va indicar que “treballarem per poder-la millorar”. Sense voler revelar les actuacions que volen portar a terme des de l’executiu, el ministre va destacar que “una de les situacions que millor es valoren és el grau de digitalització i de tràmits que es poden fer de manera no presencial. Aquest és un dels punts en què primer volem incidir”. A més, Jover va afegir que “traspassarem l’informe als comuns perquè una part de la via impositiva és a les parròquies i és interessant que ho coneguin i puguin incidir en la seva part”.

tracking