justícia

Jutgen dos acusats de vendre droga a desenes de joves

La Fiscalia demana tres anys de presó per a dos adolescents que van ser enxampats amb prop de 600 grams de marihuana en un hotel

Jutgen dos acusats de vendre droga a desenes de joves

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Fins als 17 anys eren gairebé impunes i als 18 anys per un error ja es passen dos anys a la presó. Amb 60 segons ningú passa a ser adult!”, va exclamar ahir en seu judicial, en qualitat de testimoni, la mare d’un dels dos joves acusats d’un delicte major de tràfic de drogues en gran quantitat a menors d’edat. Durant el seu al·legat, la mare va esplaiar-se en descriure el “complex” context familiar en el qual es va veure abocat el seu fill per cometre “equivocacions” durant la seva etapa com a adolescent.

La primera constatació que va tenir la policia sobre la pista d’aquests joves nacionals va ser l’octubre del 2018, quan van ser arrestats de matinada a l’habitació d’un hotel escaldenc després d’un conflicte amb la recepcionista. Després de ser requerits, els agents van accedir a l’habitació i després de rebre “una forta olor a marihuana” van acabar comissant prop de 300 grams de l’esmentada substància que l’inquilí va entregar.

Seguidament, a les dependències de l’hotel, va aparèixer el segon individu, el qual no tenia l’habitació registrada al seu nom, i va ser automàticament arrestat després de confessar la seva copossessió de la droga. En una segona perquisició, la policia també va trobar 1.065 euros en bitllets i una altra bossa, amagada a la nevera, amb gairebé 300 grams de marihuana. Automàticament, als dos joves se’ls va efectuar una prova de detecció de tòxics que va concloure, en el primer cas, un positiu per cocaïna i metamfetamina i, en el segon cas, un positiu en cocaïna.

Arran d’aquest succés, els dos joves van passar 14 mesos en presó provisional i posteriorment se’ls va concedir durant vuit mesos la llibertat provisional sota el control d’una polsera de monitoratge. Una de les particularitats d’aquest permís, tal com va puntualitzar el magistrat, és que “no era un arrest domiciliari, sinó que era un arrest en temps festiu”. Per aquest motiu, els acusats podien sortir del seu habitatge per anar a treballar i així es va efectuar en el cas d’un dels joves, que va trobar una ocupació a la feina del seu pare. L’altre, per contra, només va poder estar empleat un dels vuit mesos, fet que va motivar una situació angoixant a casa dels pares. “Vam tenir un confinament dins del confinament”, va afirmar la mare, que tenint en compte l’agressivitat in crescendo del seu fill per no poder sortir de casa en temps de Covid-19 va autoritzar-lo a treure’s la polsera “i anar a fer un passeig per la muntanya”. Aquesta pràctica es va repetir en diverses ocasions fins que el 28 d’agost va ser enxampat, en un control rutinari, pels agents del cos d’ordre al carrer després de constatar que portava 100 grams de substàncies estupefaents. Un fet significatiu per al transcurs dels fets però que formarà part d’una altra causa.

El que sí que va posar sobre la taula ahir el Ministeri Fiscal és un seguit de missatges que va reproduir de diversos testimonis que certificaven que havien realitzat transaccions econòmiques per a l’intercanvi de droga. No obstant això, de la seixantena d’exemples que es van citar, tan sols una quinzena van passar ahir per la sala a declarar. Alguns d’ells, a preguntes de la fiscal, van afirmar no tenir coneixement d’aquestes operacions, fet que va motivar que en la seva intervenció final titllés “de procés d’amnèsia” les intervencions realitzades. Per tot plegat, la Fiscalia va sol·licitar una pena de tres anys de presó, una multa de 9.000 euros per als dos processats i una sanció de 300 euros per les respectives contravencions penals.

Per últim, la defensa va argumentar que la venda de drogues era “puntual” i que es tractava de dos adolescents amb un consum “desmesurat” de substàncies estupefaents, raó per la qual van sol·licitar un any i cinc mesos de presó ferms amb un termini de suspensió de dos anys i una multa de 1.000 euros.

tracking