pandèmia mundial
Ajuts per a telèfon i llum als sectors més castigats
La prestació anirà destinada a les empreses que s’hagin acollit als ERTO i als sectors més afectats per les restriccions
El ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en roda de premsa que el Govern està treballant per desplegar un nou paquet d’ajuts per als subministraments elèctrics i els associats amb les telecomunicacions, destinat principalment als sectors més afectats per les restriccions com és el cas dels bars, els restaurants o els locals d’oci nocturn. Així mateix, el decret que està elaborant l’executiu també preveurà que la prestació sigui extensible a les empreses que s’hagin hagut d’acollir als ERTO. “Una de les voluntats és que tingui certa retroactivitat des del moment que s’han endurit les restriccions del Govern”, va declarar Jover.
En la línia “d’alleugerir la pressió” sobre el pagament de llum i telèfon, el ministre va explicar que treballen amb un barem de percentatges que respondrà a “les diferents casuístiques” ocasionades arran de la pandèmia. Per aquest motiu, Jover va assegurar el compromís de FEDA i d’Andorra Telecom per executar aquestes exempcions i va apel·lar “a la corresponsabilitat de les altres companyies de subministrament elèctric”. D’altra banda, el ministre també va explicar que l’executiu reactivarà el segon programa de crèdits tous, dotat amb prop de 100 milions d’euros, “revisant les condicions d’accés per ser més flexibles i donar una millor resposta”.
Igualment, el ministre va reiterar que la voluntat del Govern és “estar al costat del teixit econòmic”, i va repassar els diferents ajuts desplegats durant la pandèmia, com és el cas de la pròrroga dels ERTO per a aquelles empreses que puguin acreditar un risc de viabilitat o una davallada del negoci d’entre el 30% i el 50%. A més, en el cas dels ajuts al lloguer, en funció de si han estat tancats o han pogut obrir amb una davallada dels ingressos, Jover va recordar que els ajuts podran anar del 25% al 75% de l’import total.
En qualsevol cas, des de l’AGIA, el president, Jordi Galobardas, va remarcar que a diferència de la primera onada aquestes prestacions poden resultar insuficients per als sectors més afectats, raó per la qual va afirmar que s’estan produint “acords entre particulars per posposar els pagaments de lloguers o condonar-ne una part”. De totes maneres, Galobardas va remarcar que aquests acords “són individuals entre les parts” i que majoritàriament estan passant a locals com els bars o els restaurants.
Precisament, sobre els bars, un dels portaveus de la recent associació constituïda com a Unió de Bars d’Andorra, Heiko Kirchner, va exposar que demà mantindran una altre reunió tècnica amb l’executiu per mirar de buscar solucions pel que fa a la reobertura d’aquests negocis. Concretament, segons Kirchner, un dels punts claus a tractar serà el de les condicions d’aforament i les franges horàries de cara al públic.
SALUT DEMANA UN PROTOCOL PER LA PROTESTA DELS BARS
El ministeri de Salut vol que la protesta dels bars que s’ha de celebrar demà davant de l’edifici administratiu de Govern tingui un protocol. Així ho va manifestar el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, que va dir que “és bo que les persones es puguin manifestar democràticament”, però “cal que hi hagi un protocol” perquè “la manifestació no acabi sent un focus de transmissió”. Per la seva part, fonts properes a l’organització de la protesta van indicar que no havien demanat cap permís perquè només farien una “trobada” per reivindicar canvis en les ajudes en el sector “perquè hi ha gent que ho està passant molt malament”. Van garantir en tot moment que es guardarien les distàncies de seguretat i l’ús de la mascareta entre els integrants.