afers exteriors

Una desena d'estats volen que es despenalitzi l'avortament

Itàlia, Alemanya, Dinamarca, el Canadà o França ho recomanen a Andorra

Una desena d'estats volen que es despenalitzi l'avortament

Creat:

Actualitzat:

Itàlia, Alemanya, Dinamarca, el Canadà, França i fins a una desena de països en total van demanar a Andorra que estudiés la despenalització de l’avortament. Aquesta petició es va fer en la presentació d’un informe no concloent a les Nacions Unides pels estats membres del grup de treball sobre l’examen periòdic universal de les Nacions Unides (EPU).

L’encomanament, però, no és transversal, sinó que les recomanacions oscil·len entre determinats casos fins a un avortament lliure i gratuït.

A tall d’exemple, cal destacar que Alemanya i Itàlia van exposar que s’hauria de poder dur a terme almenys quan estigui en risc la vida de la mare. En una situació lleugerament més àmplia es van situar les peticions de Montenegro i de Mèxic, que van posar sobre la taula de la despenalització en els tres supòsits bàsics que estan internacionalment reconeguts, com són la malformació o defectes físics o psíquics del fetus, el risc de mort de la mare i en casos de violació. En una posició més genèrica es van situar els Països Baixos i el Canadà, que en van demanar la despenalització, mentre que en el costat més progressista s’hi van trobar França i Islàndia, que van reclamar una despenalització total de l’avortament i que, a més a més, es pugui practicar de manera segura i gratuïta al Principat.

El document que recollia aquests encomanaments, però, no era un text definitiu i validat, sinó que se’l podria qualificar d’esborrany, i es va presentar dimecres en el marc de la trobada del grup de treball sobre l’examen periòdic universal de l’ONU. Després d’aquest primer acte, el text passarà un procés de revisió i validació que ha d’acabar durant la propera sessió, que està prevista per al 20 de novembre.

En el cas que d’aquí a poc més d’una setmana s’aprovin totes les recomanacions i peticions que apareixen en aquest primer document de treball, Andorrà tindrà la tasca d’analitzar detingudament cadascuna de les peticions que els estats membres li han posat sobre la taula i preparar les respostes i manifestacions al respecte. El torn de rèplica del Principat ja està marcat al calendari i s’abordarà durant la la 46a sessió del Consell dels Drets Humans, que se celebrarà des del 22 de febrer fins al 19 de març del 2021.

tracking